Societat

L'advocacia catalana crea un torn d'ofici per a gent gran

Els col·legis el volen posar en marxa a l'octubre per atendre ancians sense recursos que tinguin problemes en qualsevol àmbit judicial

La petició de lletrats creix un 40% pels desnonaments

El catorze col·legis d'advocats de Catalunya han acordat de crear un torn d'ofici especialitzat per a la gent gran amb manca de recursos. És una iniciativa pionera a l'Estat espanyol, i es vol engegar l'octubre vinent.

El president del Consell de l'Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, ho va anunciar ahir després d'haver detectat que “és un col·lectiu vulnerable a patir maltractaments familiars, abusos de companyies de servies o d'assessorament”. Sàmper va detallar que ara ultimen el temari dels cursos de formació que es faran a cada col·legi, i que esperen que el Departament de Justícia aprovi el mòdul. “Aquesta formació especialitzada en gent gran ja existeix als Estats Units, i també es pot oferir a les universitats com un servei d'ofici o en despatxos privats per a qui tingui recursos”, va dir.

Sàmper va qualificar de “drama i xacra” els desnonaments, ja que no para de créixer-ne el nombre en el nostre país. Més de 15.000 famílies han estat assessorades pel servei d'assistència jurídica gratuïta per la pèrdua del pis, i els casos atesos per advocats d'ofici han passat de 508 l'any 2008 a 5.382 l'any passat, segons el consell. La tendència no varia: el primer trimestre de 2014, s'han atès 1.620 peticions d'advocat d'ofici per desnonaments, un 40% més que en el mateix període del 2013.

En aquest sentit, Sàmper es va felicitar de l'acord amb la Diputació de Barcelona i amb el Departament de Justícia per estendre les oficines d'intermediació hipotecària a les comarques de Barcelona. Actualment hi ha vint oficines gestionades pels col·legis d'advocats, que fan mediació entre els bancs i les persones, les quals, asseguren, poden arribar a estalviar el 60% dels judicis. “Som la comunitat més afectada pels desnonaments, però també la que s'ha mobilitzat més”, va cloure Sàmper.

Per la seva part, el degà dels advocats de Barcelona, Oriol Rusca, va reiterar la denúncia vers les reformes legislatives que impulsa el ministre de Justícia, “el qual —va dir— té una desconfiança absoluta en l'advocacia i la ciutadania”.

LA DATA

14.07.14
Assistència jurídica gratis
Oferiran lletrats del Col·legi d'Advocats de Barcelona. De 10 a 14h.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia