Societat

Ni escalar ni fer tractes pel sexe

El projecte de llei de seguretat ciutadana regula un seguit d'activitats que fins ara no eren perseguides

Queden prohibides les identificacions indiscriminades o que es facin per un perfil ètnic

Amb pocs dies de diferència el govern espanyol ha donat resposta a la sentència de l'Audiència Nacional que absol els responsables del setge al Parlament amb l'argument que cal protegir el dret d'expressió, amb una nova llei que restringeix de forma evident el dret de manifestació. La iniciativa legal té, però, altres mesures que també cal ressenyar.

Escorcolls

Per primer cop una llei regula la manera com s'han de fer els escorcolls d'una persona a la via pública. També per primera vegada, una norma amb rang de llei prohibeix que la policia faci identificacions indiscriminades o per perfils ètnics.

Registres documentals

Algunes activitats que poden estar vinculades amb el moviment de diner negre hauran de tenir un registre de moviments de forma obligatòria. Aquest capítol obligarà a establiments de compra venda de joies i metalls preciosos o obres d'art. També hauran de tenir un registre els que fan negoci amb la ferralla o venen productes químics perillosos a particulars.

Prostitució

Els clients del negoci de la prostitució que contractin un servei a la via pública seran perseguits per la policia. Les prostitutes no podran exercir a les proximitats de centres escolars o a peu de carretera, com ja passa a Catalunya,

Ni escalar ni xutar

Es considerarà una infracció lleu la pràctica de jocs esportius en espais públics no habilitats, sempre i quan suposin un risc per a les persones o puguin ocasionar danys als bens materials. De la mateixa manera, aquells que vulguin escalar un edifici o monument només ho podran fer amb autorització de la propietat o l'administració corresponent.

El DNI a la butxaca

El ciutadà està obligat a portar sempre a sobre el DNI o equivalent per poder-se identificar. A partir d'ara haurà de vigilar bé de no perdre'l ja que tres pèrdues en el termini de tres anys serà considerat una infracció lleu. Amb aquesta mesura es vol fomentar l'obligació de la custòdia dels documents.

Puntals de llum làser

Una de les últimes modes, apuntar amb un llum làser els pilots d'aviació quan es disposen a aterrar els avions, també és objecte de la nova llei. Aquesta conducta tindrà consideració d'infracció molt greu i també es penalitzarà quan la llum es projecti sobre qualsevol conductor de transport públic amb risc evident que l'acció pugui causar un accident.

La imatge dels agents

Es prohibeix l'ús d'imatges de policies que pugui posar en risc la seva seguretat personal o la de la seva família, així com les instal·lacions que protegeixen o l'operació de la qual formen part.

Gradació de les multes

La nova llei incorpora en el capítol de les sancions una gradació de tres nivells. Com a concepte general s'imposarà la multa en el grau mínim i només en el seu grau màxim quan hi hagi concurrència de diverses circumstàncies agreujants. Pel que fa a les infraccions molt greus, per exemple, poden anar dels 30.001 euros als 600.000 de sanció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia