Societat

Wert executa la fractura de l'escola catalana

El govern del PP aprova un decret per poder cobrar a la Generalitat la factura de l'escolarització en castellà en centres privats

Es tracta d'un altre intent per forçar un model bilingüe o per dividir els alumnes

L'executiu espanyol ha materialitzat en un decret l'intent que preveia la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomqe) de forçar la Generalitat a enterrar l'actual sistema d'immersió lingüística o a crear una doble línia, endossant la factura del que costarà educar en castellà en centres privats. El ministre José Ignacio Wert va posar ahir el govern d'Artur Mas en la disjuntiva d'haver de triar entre un model bilingüe per a tothom, separar els alumnes o bé acceptar la reducció dels seus ingressos després que el Ministeri d'Hisenda li resti la factura dels pares que no volen educar els seus fills en català.

La primera mesura que prendrà la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per fer front al que ahir es qualificava d'un “abús de poder” i un acte propi dels “pitjors anys de persecució de la llengua”, serà presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC). Rigau es lamentava que l'Estat posi una “multa” per intentar doblegar la voluntat de la Generalitat.

Però és precisament en les decisions que anteriorment ha pres el TC sobre el dret a rebre una educació en castellà en proporcions “raonables” en les que s'empara Wert per justificar la presentació d'aquest decret que desenvolupa el que preveia la Lomqe. El ministre assegurava estar “tranquil” davant una decisió de la Generalitat –anar al TC– que no el sorprenia en absolut i insistia a espolsar-se les acusacions de voler traslladar a Catalunya el sistema educatiu que el PP ha implantat a les illes Balears i al País Valencià subratllant que en cap cas es tracta de desmuntar el model sinó de garantir drets fonamentals recollits a la Constitució. “De cap manera s'està intentant establir models d'ús del castellà com a llengua vehicular exclusiva”, sinó que el que es pretén és donar compliment a un mandat constitucional, insistia en resposta a les crítiques segons les quals el que pretén és furtar les competències catalanes en matèria d'educació.

Però aquest discurs de Wert de no voler fracturar el model es contradiu des del moment en què subratlla que el decret aprovat ahir pel Consell de Ministres serà temporal i limitat, insistint que s'anul·larà quan el govern català accepti modificar l'actual sistema d'immersió. En tot cas, les presses per aprovar el decret abans de les vacances són perquè la mesura estigui en vigor al setembre, quan comenci el curs escolar. D'aquesta manera s'intenta forçar la consellera perquè aprofiti l'estiu per reorganitzar el sistema, un fet que Rigau no considera en absolut.

La guerra oberta entre el govern català i l'espanyol des que el PP va decidir emprar la seva majoria absoluta per resoldre una de les seves obsessions quan era a l'oposició –el rebuig al model d'escola en català–, va viure ahir el seu últim episodi, que complicarà encara més el futur econòmic de la Generalitat. Això si la mesura no fomenta l'efecte crida de pares que aprofitin la important subvenció per portar els seus fills a escoles privades. Una situació que des del ministeri es descartava.

Segons va relatar Wert, un cop als pares se'ls reconegui el dret, l'Estat els abonarà mensualment la factura de l'escolarització en un centre privat i, al cap de l'any, Hisenda ho deduirà de la part del pastís del finançament que destina a la despesa en educació.

En total, es preveu restar un màxim de 6.057 euros per alumne, en concepte de matriculació, escolarització, menjador i transport. També s'hi inclouria el pagament de l'internat del menor si fos necessari.

LES XIFRES

6.057
euros pot valdre la beca per estudiar un curs en castellà que Wert fixa que Hisenda retalli a la Generalitat.

LES FRASES

20
famílies havien demanat aquest curs que els nens rebin classe en castellà, però només 5 han anat al jutjat.
Això és vist com un acte molt autoritari que porta als pitjors anys de la persecució de la llengua
Irene Rigau
consellera d'ensenyament
Estic convençut que no hi ha cap abús de poder i que se segueix la doctrina constitucional
José Ignacio Wert
ministre d'educació

El PSC vol explicacions urgentment

El PSC va exigir ahir la compareixença urgent del ministre d'Educació al Congrés dels Diputats perquè expliqui el detall del seu “atac al model d'immersió que obre la via a la segregació dels alumnes per raó de llengua”, emfasitzava el diputat per Barcelona Germán Rodríguez. Pels socialistes, el dirigent del PP s'entesta a crear un problema “on no hi és i a posar en perill un model de convivència” que, segons recordava, fa més de trenta anys que funciona. La petició del PSC s'uneix a l'ofensiva que ha dut a terme el PSOE per intentar aturar la instauració de la Lomqe de cara al curs vinent. A través d'una moció que es debatrà al setembre, el grup socialista insisteix que la llei és “innecessària” i, en tot cas, reclama diàleg amb els governs territorials i amb la comunitat educativa per ajornar la seva sobtada implantació. De fet, totes les forces parlamentàries del Congrés, excepte el PP, van decidir
pactar per derogar la Lomqe de Wert quan disposin
d'una majoria suficient per retirar-la o refer-la.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia