Societat

Internet posa potes enlaire el turisme

La Generalitat obre expedient a una altra pàgina web que ofereix allotjament a turistes en pisos particulars

La xarxa ofereix un ampli ventall d'ofertes d'oci al marge dels canals tradicionals o reglats

Primer va ser la forma de contractar l'allotjament turístic a través dels buscadors d'hotels a internet que van deixar obsoletes les agències de viatges tradicionals. Després va arribar la contractació del sistema de transport online, amb la florida de les companyies d'aviació de baix cost. I ara ha arribat el torn a la manera d'organitzar l'estada en la destinació turística a través de múltiples portals d'internet on es pot trobar una àmplia oferta d'oci per als viatgers amb la novetat que són ciutadans particulars els que es posen a disposició dels turistes, ja sigui per allotjar-los a casa seva, guiar-los pels secrets de la ciutat, fer-los de cuiners de receptes locals, portar-los de compres als eixos comercials o d'excursió a llocs d'interès del país. Sota la fórmula del que ja es coneix com a consum col·laboratiu, la xarxa d'internet està revolucionant el sector del turisme amb aquestes noves propostes que han posat en estat d'alerta el sectors convencionals, perquè suposa una inesperada i ferotge competència al seu negoci.

De cop i volta, han sorgit com bolets hotelers i fondistes aficionats, restauradors amateurs o guies de turisme també aficionats que actuen amb afany de lucre personal sense complir cap altre tràmit que el d'estar registrats en una pàgina web. Tot plegat es tracta d'un tipus de negoci controvertit que o bé troba emparament en un buit legal o bé atempta directament contra les normes legals vigents que s'han vist superades per les possibilitats d'internet de posar en contacte oferta i demanda.

La fórmula per aquest tipus d'activitats vinculades al turisme és la mateixa que ha provocat la revolta al sector del taxi de tot Europa i que a Barcelona ja s'ha concretat en dues jornades de vaga contra l'aplicació de telefonia mòbil Uber, que ha convertit molts ciutadans en taxistes pirates que actuen sense la corresponent llicència.

D'Airbnb a Bedycasa

Contra aquesta competència deslleial es va revoltar el sector del taxi, i per la mateixa raó el sector del turisme ha posat el crit al cel aconseguint, de moment, que la conselleria de Treball hagi sancionat amb 30.000 euros el portal d'internet Airbnb que ofereix allotjaments a turistes en domicilis particulars.

No és l'única pàgina web que està en el punt de mira del sector. El departament que dirigeix Felip Puig ha obert un expedient al portal BedyCasa, que recentment es promocionava explicant que la seva intermediació “permet els barcelonins llogar les seves habitacions durant el Festival Cruïlla i compartir l'experiència amb els llogaters”. En aquest expedient s'estudia si BedyCasa respecta la normativa vigent en el sector dels allotjaments turístics, i en cas de detectar-se irregularitats podria acabar amb una nova sanció.

L'oferta de BedyCasa és numèricament molt important i no fa altra cosa que demostrar la força creixent del turisme a Barcelona. Aquesta pàgina ja ofereix 1.043 allotjaments a la ciutat, que suposa el 25% del total de l'oferta d'allotjaments a l'Estat espanyol. Els preus oscil·len entre els 40 i els 75 euros.

La competència deslleial que afavoreix aquest tipus de pàgines web també ha tocat de ple els guies turístics, un sector acostumat ja a fer front al problema de l'intrusisme professional. Mari Paz Alonso, presidenta de l'Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya, assegura que “aquesta nova oferta a través d'internet ens fa molt de mal, des d'un punt de vista econòmic i moral”. Alonso recorda que els guies professionals tenen una formació i una titulació que els acredita per poder exercir. “A més, constantment ens reciclem, per posar-nos al dia de les ofertes culturals que hi ha a la ciutat”, explica Alonso.

La presidenta de l'associació és conscient que “el volum de serveis que s'estan oferint des d'aquests portals d'internet és molt alt” i el perjudici pel sector també, “perquè creixen com bolets”. És per això que des de l'associació s'han fet gestions davant l'administració per tal que es comprovi que totes les persones que ofereixen el servei de guia a través dels portals d'internet “estiguin acreditats” i que en cas contrari es procedeixi a sancionar aquestes pràctiques. Qualsevol d'aquestes ofertes de serveis que suposi un intercanvi econòmic al marge de la legislació obliga l'administració a actuar.

Un restaurant a la terrassa de casa

A banda i banda del número 33 de la plaça Tetuan de Barcelona hi ha establiments de restauració. Són locals modestos, amb el cartell de bar, un, i de granja, l'altre, on s'hi pot menjar alguna cosa i pagar amb l'IVA corresponent a la factura. En un àtic del número 33 de la mateixa plaça, hi viu la senyora Marta, una veïna aficionada a la cuina que s'anuncia a la pàgina web Trip4real oferint a qui vulgui provar-la la seva paella cuinada a la terrassa de casa seva, a 31 euros el cobert. És només un exemple d'aquesta competència virtual que s'està obrint forat per internet i que acaba convertint-se en una competència real, perquè, com és lògic, el turista que prova la paella de la Marta després ja no consumeix res ni en bars ni granges.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia