Societat

Policia espanyola multa i “fa befa” d'una colla castellera de la Catalunya Nord a Mallorca

Era la quarta visita a Mallorca dels Castellers del Riberal, de la població rossellonesa de Bao

La Policia Portuària, en català, els va dir que la Policia Nacional els “imposava” de multar-los pel CAT a la matrícula

“A vosaltres la Marine Le Pen us posarà al ganxo”, així es va adreçar, en espanyol, una parella de la Policia Nacional espanyola a un grup de castellers de la Catalunya Nord que embarcaven per tornar a Barcelona. Dimarts 15 de juliol gairebé un centenar de membres dels Castellers del Riberal es trobaven al port de Ciutat de Mallorca. “Acabàvem la quarta visita a Mallorca, una visita que s'incriu en la reivindicació de Països Catalans” segons expliquen els responsables de l'associació Aire Nou de la població de Bao, que gestiona la colla castellera nord-catalana.

A l'hora d'embarcar la Policia Nacional espanyola “que havien estat escoltant amb molta atenció com parlàvem” van parar l'últim casteller que baixava de l'autocar per pujar al ferri i “mofant-se'n” un policia va afirmar que “diuen que són de Catalunya Nord, és que Catalunya Nord, com Catalunya no existeixen, només existeixen Espanya i França.” Davant la manca de resposta dels castellers va continuar dient “si un dia Catalunya és un estat aixecarem una paret alta com el aquest vaixell.”

Un CAT a la matrícula francesa

Verificant els cotxes que embarcaven, els policies van veure'n un amb la CAT a la matricula francesa i adhesius de l'ANC. “Aquí estem a Espanya i això és il·legal, només existeix Espanya. Això és falsificació de documents oficials. A la matricula només la E d'Espanya i prou” van dir els policies segons els testimonis presents. Els nord-catalans van respondre que“el cotxe no és espanyol.” La Policia Nacional va cridar, llavors, la Guardia Civil -que va marxar sense donar importància als fets- i la Policia Portuària. Mentrestant “van fer pujar tots els cotxes i camions i al vehicle amb el CAT el van retenir durant una hora.”

La Policia Portuària, en català

Finalment “la Policia Nacional va imposar a la Policia Portuària de multar-nos amb 90 euros per falsificació de la matricula i ens van obligar a arrencar el CAT de la matrícula” explica Hervé Pi, responsable de l'associació. Els policies de la portuària “ens parlàven en català i no volien posar cap multa, fins i tot ens van dir que si volíem podíem presentar denúncia contra la Policia Nacional” explica Pi. La conversa en català tenia lloc davant els policies nacionals, que “es queixaven que no entenien res”.

Mentre sis castellers estaven retinguts a terra per la policia, la resta de castellers havia embarcat al ferri i “feien signes i cantaven Riberal, la cançó de la colla, cridaven Visca Catalunya” i cantaven Els Segadors.” La Policia Nacional espanyola va pujar al vaixell i “va amenaçar dient que no acceptarien cap mena de provocació, ja que provocar la policia espanyola té conseqüències greus i que cridarien el comandant del vaixell.”

Els fets que estaven passant van començar a córrer per internet, retransmesos via twitter, el que va ser conegut pels policies i, segons els castellers nord-catalans “això va calmar els policies.” Els castellers del Riberal i l'associació Aire Nou de Bao estan estudiant la possiblitat de presentar denúncia per aquests fets i prendran la decisió abans de tres setmanes, el límit legal per fer-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia