Societat

justícia

Justícia tem que la llei de transparència freni les fundacions

El director general de Dret i Entitats Cíviques, partidari d'esmenar el text

Nou mac legal per al món associatiu

La llei de transparència que es tramita el Parlament de Catalunya a iniciativa de la mateixa cambra legislativa obligarà a les fundacions que reben subvencions i ajudes públiques a un conjunt de tràmits administratius i de publicitat de la seva activitat que, en última instància, poden suposar un fre a la petició d'aquestes ajudes i, de retruc, de la mateixa activitat d'aquestes organitzacions.`

Aquesta és l'opinió de Santiago Ballester, director general de Dret i Entitats Jurídiques del departament de Justícia, que ahir es va mostrar partidari d'esmenar el text que ha sorgit de la ponència parlamentària que ha redactat la proposició de llei per “fer-la més clara”.

Ballester va prendre part en un seminari organitzat pe la Coordinadora de Fundacions de Catalunya on es van analitzar l'impacte de les noves lleis sobre el sector. Pel que fa a la llei de transparència, si s'aprova tal i com està redactada ara obligarà les fundacions “a tenir les mateixes obligacions que les administracions públiques, amb unes exigències que poden semblar excessives”, va dir Ballester.

Els problemes els tindran, sobretot, fundacions petites amb menys capacitat administrativa que tindran difícil fer front als tràmits que a partir d'ara se'ls exigiran. “Aquest és un problema que pot retreure de noves peticions de subvenció a fundacions més petites”, va vaticinar Ballester.

Sobre la transparència també en parla la nova llei del Protectorat de les fundacions, que es troba en tràmit d'esmenes al Parlament. Aquesta llei també obligarà les fundacions a un exercici de publicitat i a difondre tot el que es considera informació rellevant de l'entitat, des de sous a balanç social i un llarg etcètera.

En el tràmit d'esmena d¡'aquesta llei, el departament de Justícia estaria disposat a deixar exempt de segons quines obligacions a les fundacions petites. Pel que fa a l'apartat sancionador hi haurà multes de fins a 30.000 euros per aquelles fundacions que incompleixin la llei.

Les diverses lleis analitzades ahir sorgeixen de la reforma legislativa que es va impulsar arran del cas Palau de la Música i altres que van posar de manifest la necessitat d'incrementar el control sobre les fundacions. Entre els ponents del seminari hi havia l'advocat Raimon Bergós, màxim expert en la matèria de fundacions i un dels imputats en el cas Palau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia