Societat

tribunals

Revés judicial als mossos del cas Quintana

L'Audiència de Barcelona accepta els arguments de l'acusació, que podria demanar fins a 12 anys de presó

La justícia continua collant els dos agents del cos de Mossos d'Esquadra implicats en la pèrdua d'un ull d'Ester Quintana pel llançament d'una pilota de goma al final de la manifestació de la vaga general que es va fer el 14 de novembre del 2012. La secció desena de l'Audiència de Barcelona va fer pública ahir una resolució en què accepta els arguments de l'advocada de Quintana, Laia Serra, i que suposen un enduriment de les condicions processals per als dos agents imputats.

El mes de maig passat, el jutge instructor del cas va emetre una resolució en què subratllava la causa efecte del tret d'una pilota de goma amb la pèrdua d'ull de Quintana, però considerava que als mossos presumptament responsables de l'acció només se'ls podria arribar a retreure una lesió per imprudència. Aquest fet comportaria, sempre que el cas acabés en condemna, una pena molt més baixa que la pretesa per l'advocada Serra. És per això que la lletrada va presentar recurs a l'Audiència de Barcelona argumentant que en l'acció dels agents hi havia el que tècnicament es coneix com a dol; és a dir, que la lesió no va ser fruit de cap incident fortuït o acció imprudent, sinó que quan els agents es van disposar a disparar eren coneixedors que hi havia un risc molt alt de lesionar algú i, malgrat tot, ho van fer.

L'Audiència ha acceptat aquest argument i ordena ara al jutge instructor que faci avançar el cas pel procediment del sumari i que sigui en la fase del judici quan es determini si l'acció dels agents va ser una imprudència o si hi ha la concurrència del dol. La sala desena de l'ens provincial argumenta que ara no és el moment oportú per decidir si és un o altre supòsit i que això ha de quedar del tot clar a través de les proves que es veuran al judici.

Les diferències entre els dos supòsits són notòries en el capítol de la responsabilitat dels acusats i, sobretot, en el de les penes. En cas d'una condemna per lesions per imprudència es pot aplicar una pena d'1 a 3 anys de presó. Havent-se ara acceptat la circumstància del dol, l'advocada de Quintana podrà acusar per la via de l'article 149 del Codi Penal, que preveu penes d'entre 6 i 12 anys de presó.

En el cas d'Ester Quintana hi ha imputats un escopeter i un sotsinspector de la unitat Dragó 40. Tots dos han defensat sempre la seva innocència.

LA DATA

14.11.12
Ester Quintana
va ser ferida a l'ull quan abandonava una manifestació convocada per una vaga general.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia