Societat

Un 15% dels infants viuen en llars on ningú treballa

L'Informe Social de Catalunya indica que entre els catalans cada vegada hi ha més atur i precarietat laboral

Un 60% de les persones que busquen feina fa més d'un any que no en tenen

Catalunya té un 15% de nens i un 13% d'adults que viuen en llars on cap membre de la família treballa, segons ha constatat l'Informe Social de Catalunya (Insocat), elaborat per la federació Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS). En el document es mostra també que en l'actualitat un 12% dels treballadors catalans tenen un salari equivalent o inferior al mínim, i s'assenyala l'evident precarietat laboral i les desigualtats. Es posa de relleu que l'atur de llarga durada no ha deixat de créixer des del començament de la crisi, i per tant cada vegada hi ha més llars on ningú treballa, fet que afecta un dels col·lectius més vulnerables, el dels infants.

Anomenat Escenari postcrisi: treballadors pobres, desigualtats més profundes, l'informe que es va presentar ahir contrasta amb les primeres dades macroeconòmiques positives que han començat a publicar-se últimament, i assenyala que, tot i que se senten veus de recuperació econòmica, “l'escenari que es dibuixa no és esperançador”. L'ECAS critica “l'austeritat i les polítiques de retallades” del govern, que, segons afirma, està supeditat als interessos del capital i “se centra a obeir les imposicions dels mercats a còpia de retallades”, en comptes de garantir l'estat del benestar i vetllar per les persones.

A més, el document revela que un 60% de les persones que estan buscant feina a Catalunya ja fa més d'un any que no treballen, i que la taxa d'atur de llarga durada és d'un 12,2%, més del doble que la taxa mitjana a la Unió Europea. Segons l'estudi de la federació, aquest deteriorament general de les condicions laborals ha consolidat una nova classe social, la dels treballadors pobres, que abraça aquelles persones i famílies que viuen sota el llindar de pobresa tot i tenir feina.

Pel que fa a les estadístiques, la fundació relativitza la disminució en la taxa de risc de pobresa d'Idescat i de l'Arope, la taxa de risc de pobresa i d'exclusió social harmonitzada en l'àmbit europeu, perquè, segons alerta, l'empobriment general de la societat fa baixar també el llindar de pobresa i, per tant, es considera que hi ha menys població pobra, tot i que realment es visqui en pitjors condicions.

En la mateixa línia, l'informe mostra una evident polarització de la societat catalana. La federació adverteix que, més enllà de l'estat socioeconòmic actual i la crisi, l'augment de les desigualtats és la mostra “més clara” que el major problema és “la manera com els governs –autonòmic, estatal i europeu– l'estan gestionant”. Tant l'índex Gini, que mostra la desigualtat en els ingressos, com el S80/20, que mesura la desigualtat en la distribució de la renda, han augmentat progressivament des de l'any 2008. Tot i això, la diferència més gran ha estat en l'índex que compara el 10% de la població més pobra amb el 10% de la més rica, l'índex S90/10, que en només un any ha passat de l'11,1% al 15,3%.

LA FRASE

Creixen les desigualtats, s'incrementa l'atur de llarga durada i puja la precarietat laboral
Informe Social de Catalunya (Insocat)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia