Societat

Ocupat el districte de Sants en protesta per un desnonament

La PAH vol un pis al barri per una família desallotjada dos cops en cinc anys, i l'Ajuntament els n'ofereix un a Torre Baró

Fins a quatre vegades havia evitat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) el desnonament de la família de la Irene Sánchez. Ahir, a la cinquena va anar la vençuda, i la dona, la seva mare i els seus tres fills –6, 11 i 12 anys– es van quedar al carrer. A les vuit del matí es va presentar la comitiva judicial al número 61 del carrer Alts Forns, al barri de la Marina de Barcelona, a la Zona Franca, va fer sortir les dones i els nens i va canviar el pany de la porta. No va servir ni la petició que l'Ajuntament havia fet al jutge d'ajornar el desnonament fins a trobar una solució en forma d'allotjament alternatiu per la família, solució a què el consistori s'havia compromès públicament.

El cas és encara més sagnant del que és habitual en aquests casos, d'una banda perquè Sánchez, el seu marit i els fills ja havien estat desnonats el 2009, i ara la família vivia al domicili de la mare de la dona, que és el que van perdre també ahir. I per l'altra, perquè els problemes de Sánchez, els que li van costar primer el seu pis i ara el de la seva mare, deriven del fet que va ser víctima d'una presumpta estafa, encara pendent de judici, relacionada amb la sol·licitud d'un crèdit.

El Servei d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) es va personar també en el desnonament i d'entrada va oferir els desnonats allotjar-los inicialment en una pensió, una proposta que va ser rebutjada i va propiciar que unes desenes de persones es dirigissin a la seu del districte de Sants-Montjuïc i ocupessin la tercera planta, exigint veure el regidor, Jordi Martí, que no hi era. A última hora de la tarda, seguien tancades unes 15 persones, inclosa la família desnonada, mentre a fora una cinquantena de simpatitzants i activistes de la PAH tallaven el carrer de Sants.

Pis reservat a Torre Baró

Fonts de l'Ajuntament van precisar que la pensió es va oferir només com a fórmula per passar uns dies, fins que estigués preparat el pis que es reservava a la família al Centre d'Allotjament Familiar del carrer Navas, però que de seguida se'ls va oferir anar directament a aquest habitatge temporal, en constatar que ja estava llest. Ahir a la tarda, però, fonts de la PAH insistien que no era una oferta assumible perquè està a l'altra punta de la ciutat i els nens estan escolaritzats a Sants, que és on exigeix la plataforma que se'ls lliuri un habitatge. La PAH al·lega que a la zona hi ha un mínim de 200 pisos buits propietat de l'Institut Català del Sòl.

El consistori, però, va informar en un comunicat que la família té adjudicat un pis d'emergències socials a Torre Baró, no gens aprop de Sants, tampoc, i que estava previst donar-los la notícia en una visita que estava concertada per ahir mateix. El lliurament de claus només està pendent, segons el consistori, que la família accepti el pis, se signi el contracte i es donin d'alta els serveis. El de Navas faria de pis pont només durant l'interval necessari per resoldre aquests tràmits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia