Societat

Acord per destinar fruita a consum benèfic

La mesura ajudarà a regular el sector de la fruita de pinyol, que viu una crisi profunda

L'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat), l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), la Unió de Petits Agricultors (UPA), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC-COAG) i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) van fer públic ahir l'acord entre el sector de la indústria i entitats de l'àmbit de la beneficència per fer efectives les retirades de fruita per destinar-la al suc, subscrit amb el suport de l'Administració i les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH), segons informa l'agència ACN.

Aquestes retirades es faran efectives amb el pagament en espècies del cost de transformació i envasat amb una correlació d'11 a 1. És a dir, per cada quilo de suc que sortirà de la indústria cap a beneficència, el sector en lliurarà 11. L'acord de pagament en espècie, llargament reclamat pel sector, dotarà el mecanisme de més autonomia i facilitat d'aplicació gràcies a regular la via en què es finança la transformació. El sector està convençut que amb aquesta mesura el mercat reaccionarà a l'alça i es recuperaran els preus, després de la problemàtica que viu la fruita de pinyol des de l'inici d'aquesta campanya, marcada per baixos preus de mercat.

Segons les darreres informacions, el Fega i el Serma ja han aprovat tot el procediment i cap a finals de setmana ja es podrien començar a signar contractes entre el Banc dels Aliments i les indústries transformadores. Cal tenir en compte, però, que el Ministeri d'Agricultura ha limitat en 10 milions de quilos el volum de retirada per aquesta via, tot i que ha deixat oberta la possibilitat de revisar aquest xifra a l'alça a petició del sector.

Els representants del sector de la fruita van atribuir a dos factors els motius de la crisi de preus de la fruita de pinyol d'aquesta campanya. Per una banda, a l'avançament “sense precedents” de fins a 15 dies de la campanya, que va posar fruita al mercat abans que les cadenes la poguessin preveure en les seves programacions i, de l'altra, unes condicions climàtiques desfavorables en què no ha fet gaire calor al conjunt del continent, fet que limita la demanda i el consum europeu de fruita de pinyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia