Societat

Els comerços culturals de la Rambla podran tenir bars

El pla d'usos veta l'obertura de més negocis hotelers i de restauració però permet cafeteries en galeries d'art, llibreries i botigues de música

L'Ajuntament vol fomentar així les indústries culturals al passeig

El vet a l'obertura de nous hotels, restaurants, bars i discoteques a la Rambla no impedirà que les sales d'art, les llibreries o les botigues musicals puguin disposar d'una cafeteria pròpia. Així ho preveu el nou pla d'usos del popularíssim passeig barceloní que el govern municipal de Barcelona va aprovar ahir inicialment i per al qual ara s'obre un període d'al·legacions que es tancarà a finals de setembre.

La mesura vol fomentar la proliferació de negocis “que promoguin la indústria cultural”, segons el consistori. Entre els negocis ja existents a la Rambla, això seria aplicable a la Casa Beethoven i Musical Emporium, dues botigues d'instruments musicals i partitures; a la llibreria quiosc Freetime, i també al Palau Moja, que funciona com a galeria d'art. Tant aquests espais com altres que s'obrin d'ara endavant i que encaixin en el perfil podran destinar fins a 20 metres quadrats a una zona de cafeteria; això sí, a la part interior del local i amb un horari restringit estrictament al d'obertura de la botiga, segons va precisar la regidora Mercè Homs.

Com va avançar dimarts el PSC, amb qui el govern de CiU ha assolit un preacord que li garanteix tirar endavant el pla quan, passat l'estiu, toqui l'aprovació definitiva, la nova normativa limita a 40 el nombre màxim d'hotels que es poden obrir a la Rambla, que és la xifra que ja hi ha ara, de manera que no se'n podrà inaugurar cap més mentre no tanqui algun hotel dels actuals. Qualsevol nou establiment hoteler, a més, hauria de complir dos requisits: que les habitacions no superessin el 60% de la superfície de l'edifici i que no superés les 100 places.

Pel que fa als 97 bars i restaurants i als vuit locals musicals existents, també només quan en plegui un se'n podrà obrir un altre. I el mateix criteri és el que s'aplica a les botigues de menjar –gelateries incloses–, de les quals a hores d'ara n'hi ha quinze. El que sí que es permet és ampliar la superfície útil de bars i restaurants en un màxim de 20 metres quadrats.

El pla d'usos prohibeix els establiments de plats preparats, però continua permetent les botigues amb degustació al mercat de la Boqueria. També exclou la possibilitat d'obrir en cap cas albergs de joventut i que un hotel o pensió comparteixi bloc amb altres activitats. A hores d'ara, a la Rambla hi ha nou establiments en aquestes condicions de barreja d'usos de l'edifici, que sumen 228 places hoteleres i que perdran la llicència en sis anys.

Pel que fa als habitatges d'ús turístic, regirà el que dicti la normativa al conjunt de Ciutat Vella, on a hores d'ara és vigent –com a bona part de la ciutat– una suspensió de l'atorgament de llicències.

La previsió del consistori és aprovar definitivament el pla abans de final d'any, un cop resoltes les al·legacions que es presentin. L'executiu de Xavier Trias ja té el suport dels socialistes, però confia a obtenir també el d'altres grups. Ahir, però, tant ICV-EUiA com el PP van criticar la versió inicial de la normativa.

Per l'ecosocialista Quim Mestre, es tracta d'una “mesura cosmètica i clarament insuficient” que pretén “maquillar els efectes de la sobreexplotació turística de Ciutat Vella”.

Pel popular Eduardo Bolaños, que malgrat tot no va tancar la porta a acabar donant suport al pla en funció de com quedi la redacció final, no té gaire sentit que determinades activitats es limitin completament al passeig, mentre que en carrers adjacents continuïn estant permeses.

LES XIFRES

1.033
veïns
hi ha empadronats a la Rambla, una xifra que equival a una quarta part de les places hoteleres que hi ha: 3.965
51
edificis
complien els requisits per convertir-se en hotels a la Rambla, on ja n'hi ha 40, abans del pla d'usos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia