Societat

Els delictes i faltes al metro cauen un 32% en tres anys

El control conjunt que els Mossos i la Guàrdia Urbana fan al transport suburbà des del 2011 ha permès reduir un terç el nombre de furts

S'ha detectat 98 multireincidents que acumulaven 4.417 detencions

Quan Xavier Trias va accedir a l'alcaldia, una de les primeres decisions que va prendre va ser permetre que els mossos baixessin a patrullar al metro, per posar fre a la proliferació de carteristes, un fenomen sobre el qual diversos mitjans havien posat la lupa la primavera del 2011. Des de llavors, fruit de la pressió policial, el nombre de faltes i delictes al transport suburbà no ha deixat de baixar. I, tres anys després de la seva posada en marxa, la denominada operació Xarxa, és a dir, el dispositiu conjunt de la policia catalana i la Guàrdia Urbana en combois i estacions, s'ha saldat amb una caiguda acumulada del 32% d'infraccions penals: si del juliol del 2010 al juny del 2011 –els últims 12 mesos abans que els mossos comencessin a patrullar sota terra– es van registrar 28.010 infraccions penals al metro, del juliol del 2013 al juny del 2014 van ser 19.111. Un 91% d'aquestes infraccions penals són furts (que són delictes si el valor del que s'ha sostret supera els 400 euros i faltes si és inferior), i cauen en la mateixa proporció: de 26.310 a 17.156 en tres anys.

Els agents operen tant d'uniforme, per augmentar la sensació de seguretat entre els usuaris i l'efecte dissuasiu, com de paisà, per poder enxampar els carteristes en plena feina. Guàrdia Urbana i Mossos han efectuat als vestíbuls, les andanes i els intercanviadors de la xarxa del metro 3.628 detencions, el 51% de les quals, in fraganti. Les detencions fetes per requeriment judicial, és a dir, efectuades quan s'identifica algú sobre qui pesa una ordre de recerca, han pujat un 10% respecte del període anterior al patrullatge de la policia catalana. Detencions a banda, els agents han efectuat des del juliol del 2011 un total de 7.134 denúncies i 104.599 identificacions. Per calibrar el salt copernicà que ha suposat l'aposta policial de Trias, només cal comparar aquesta xifra amb les 673 identificacions que la Guàrdia Urbana va efectuar en l'últim any previ a l'inici del dispositiu Xarxa.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que ahir presentava amb Trias el balanç, va destacar la importància que paral·lelament ha tingut la tasca policial centrada en els carteristes multireincidents, que han investigat 98 persones que acumulaven 4.417 detencions i 3.181 denúncies per faltes penals. Entre aquestes, algú que havia estat detingut ni més ni menys que 183 cops. Dels investigats, 73 han ingressat a la presó en algun moment, i la majoria ja són fora de Barcelona i, en molts casos, fins i tot de l'Estat, segons Espadaler. A més, els jutjats han dictat 18 ordres de prohibició d'entrada al metro durant períodes que oscil·len entre els sis mesos i els dos anys.

Els bons resultats del desplegament dels Mossos al metro han fet que Interior hagi exportat el model a línies ferroviàries interurbanes en desplegaments puntuals, sovint vinculats a la celebració de grans esdeveniments. I, d'altra banda, des de l'abril passat, la Guàrdia Urbana i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han desplegat un nou dispositiu per reforçar la seguretat al metro durant la nit i la matinada.

Espadaler va destacar que la davallada delictiva sota terra no s'ha traduït en cap augment dels furts i robatoris als carrers. De fet, des de l'entrada en servei –entre el 2012 i l'any passat– dels grups de delinqüència urbana de Ciutat Vella i l'Eixample, els dos districtes amb més delictes, el nombre de denúncies ha baixat un 10% i un 7%, respectivament, i ha augmentat el de les detencions.

LA FRASE

La col·laboració policial s'ha demostrat que és una eina eficaç contra la delinqüència al metro
Xavier Trias
alcalde de barcelona

LA XIFRA

445,4
milions de viatges
van registrar el 2013 el metro i els Ferrocarrils de la Generalitat a l'àrea metropolitana.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia