Societat

11.836 voluntaris per la llengua

L'any passat 10.208 parelles lingüístiques van conversar amb l'objectiu de consolidar els coneixements de llengua dels estudiants de català

La majoria de participants són dones, ja sigui aprenent o ensenyant

Gairebé 12.000 persones van decidir l'any passat compartir unes hores cada setmana amb algú interessat en la llengua catalana. Ho van fer dins el programa Voluntariat per la llengua, que des de l'any 2003 fomenta la pràctica del català mitjançant converses quotidianes, fora de les aules. Les parelles lingüístiques estan formades per un voluntari que parla català fluidament, i un aprenent que té coneixements bàsics de la llengua. De les 11.836 persones que hi van participar l'any passat, el 43% eren voluntàries, i el 57%, aprenentes.

En la primera dècada del programa Voluntariat per la llengua s'han creat 81.695 parelles lingüístiques. Només l'any passat se'n van formar 10.208, una xifra molt similar a la dels últims cinc anys.

Aquest programa, que la Unió Europea ha reconegut com una de les millors pràctiques de reforç a l'aprenentatge d'una llengua, l'impulsa la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, mentre que el Consorci per a la Normalització Lingüística s'encarrega de la gestió territorial. Fins ara han impulsat 1.406 activitats de dinamització amb la participació de 60.605 persones.

La principal novetat d'enguany al programa, després de la celebració dels 10 anys l'any passat, ha estat la creació d'un carnet amb descomptes i regals en diversos establiments. La Direcció General de Política Lingüística també ha creat nous quadernets per a l'aprenentatge de la llengua, titulats “Llegir per parlar, llegir per aprendre”. A més a més, ha reeditat el material de difusió del programa Voluntariat per la llengua amb una actualització dels continguts i un nou plantejament gràfic.

El perfil dels voluntaris

L'edat mitjana dels participants varia en funció de si són voluntaris o aprenents. Mentre que els voluntaris tenen entre 50 i 65 anys, els aprenents són més joves: tenen entre 30 i 39 anys. No obstant, pel que fa al sexe sí que coincideixen: un 71,77% són dones, de les quals un 73,2% són aprenentes i un 69,0% són voluntàries.

Territorialment, on es van registrar més parelles va ser a la demarcació més poblada: Barcelona. Allà hi van conversar 7.618 parelles, un 74'6% del total. D'altra banda, l'11,4% de parelles es trobaven a Girona, mentre que a Tarragona hi havia el 7,5%. Les dues demarcacions amb menys parelles van ser la de Lleida -amb un 3,9%- i la de les Terres de l'Ebre -un 2,6%-.

Per procedències, el 59,9% dels aprenents és nascut a l'estranger, el 24,5% a la resta de l'Estat, el 9,6% a Catalunya i la resta no ha concretat la seva procedència. D'entre els estrangers, un 42% són nascuts a l'Amèrica del Sud, seguits amb un 15'6% pels procedents del nord d'Àfrica.

En el cas dels voluntaris, el 83,3% ha nascut a Catalunya, el 7% a la resta de l'Estat i un 4,3% a l'estranger. Això reflecteix la tendència dels últims anys: aprenents que assoleixen un nivell prou alt com per ser voluntaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia