Societat

Lloret, banc de proves d'un equip de salvament aquàtic

El dispositiu, que consta bàsicament d'una armilla i una corda que remolca automàticament el socorrista i l'accidentat, només s'ha instal·lat de moment a Màlaga i Cadis

La platja de Lloret de Mar va estrenar ahir un nou equip de salvament, que de moment forma part d'una prova pilot i que és l'únic que s'ha posat a prova a les platges catalanes. El nou dispositiu, batejat amb el nom de Puntonaranja, va ser ideat per una empresa andalusa, i consisteix bàsicament en una armilla salvavides que té fixada una corda que té una llargada màxima de 400 metres. Hi ha un carril habilitat per on ha de passar el rescatador, que un cop arriba al punt on hi ha la persona que s'està ofegant la pot treure de l'aigua sense esforç perquè acciona un botó a l'armilla que activa un sistema automàtic de recollida de la corda, que porta l'auxiliador i el rescatat fins a la sorra.

Simulacre al migdia

El dispositiu es va posar a prova ahir al migdia, amb un simulacre que va mantenir els temps previstos de rescat. Es tarda, segons l'empresa responsable del dispositiu, entre dos i dos minuts i mig a arribar al punt més allunyat on siguila persona que cal ajudar, i només 55 segons en la tornada fins a la platja.

De fet, segons va destacar ahir un dels inventors d'aquest dispositiu, Antonio Barrero, el més delicat en els rescat és la tornada. “Quan veu que s'està acostant a la platja, la persona que té problemes s'esforça tant que acaba hiperventilant i perd flotabilitat.” Per això normalment s'aconsella en un rescat invertir un 30% de les forces a anar a socórrer algú i reservar la resta per a la tornada. “Amb aquest sistema, l'auxiliador pot esforçar-se al màxim a arribar ràpid al punt de socors, perquè a la tornada no s'haurà de preocupar”, explica Jordi Garcia, un responsable de l'empresa tarragonina Semac, que distribueix el dispositiu.

LA XIFRA

400
metres
de llargada té la corda que hi ha en el dispositiu, que remolca automàticament el socorrista i l'auxiliat.

15.000 euros per cada dispositiu

L'equip que hi ha instal·lat a Lloret des d'ahir està cedit, de moment, a l'Ajuntament, que valorarà durant uns dies si decideix tenir-lo permanentment a les platges, segons va explicar ahir el regidor responsable de les platges, Ignasi Riera. El cost d'un d'aquests dispositius –que en principi és fàcil d'usar i les instruccions que s'han de seguir són mínimes- és de 15.000 euros, i té un manteniment anual d'aproximadament 1.000 euros, segons va explicar ahir un responsable de l'empresa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia