Societat

Almenys 2.000 portals web ofereixen habitatge turístic

El Departament de Turisme reconeix que el fenomen dels allotjaments turístics il·legals és “impossible” de quantificar

De moment s'ha sancionat amb 30.000 euros el lloc web Airbnb

Els tècnics del Departament de Turisme de la Generalitat han rastrejat uns 2.000 llocs web i portals d'internet a la recerca de pràctiques il·legals d'oferiment d'allotjament turístic. Aquest és la xifra que s'ofereix en una resposta parlamentària sobre el fenomen dels apartaments i habitatges turístics que funcionen al marge de la legalitat i en la qual el mateix conseller Felip Puig reconeix que les dades sobre els pisos turístics il·legals i no inscrits en el registre són impossibles de quantificar”.

A la mateixa resposta, el conseller Puig justifica aquesta incapacitat de l'administració per tenir apamat el problema recordant una obvietat: “Allò que no està legalitzat no tributa, no compleix cap normativa i intenta moure's en l'opacitat.”

Que no sigui quantificable no vol dir que no s'intenti fer-hi front. En aquest sentit, el departament treballa sobretot en l'àmbit d'internet, que és on hi ha totes les ofertes d'aquest tipus d'allotjament, i que en el cas del portal Airbnb ja ha comportat una sanció de 30.000 euros per incompliment de la normativa actual del sector. No és l'únic portal amb qui ha contactat la Generalitat. A la mateixa resposta parlamentària s'especifica que “s'han efectuat requeriments formals a empreses titulars de dominis web per informar-les del marc regulador vigent a Catalunya”. Es tracta d'empreses tant catalanes com espanyoles i d'altres parts d'Europa i el món.

La persecució d'aquesta pràctica il·legal és més concreta a la ciutat de Barcelona, on l'administració local i la Generalitat col·laboren per identificar i fer tancar els allotjaments il·legals de la ciutat.

Pel que fa al primer cas d'un web sancionat, Airbnb va accedir a pagar els 30.000 euros a finals de juliol. Fonts de la companyia van informar aleshores que ho feien, però que, a la vegada, pensaven recórrer contra la sanció. Aribnb continua oferint el seu servei a Catalunya.

Un 10% més de recaptació en la taxa turística

El fenomen dels allotjaments turístics que funcionen al marge de la llei provoca un perjudici evident en la recaptació de la taxa turística que ha de pagar tot aquell que passi una nit en una habitació de pagament. Tot i l'evident perjudici, aquest any s'espera recaptar un 10% més que l'any passat. La taxa es va implantar l'1 de novembre de 2012, i durant els primers 14 mesos es van recaptar 41,4 milions d'euros, segons Turisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia