Societat

tribunals

El TSJC confirma que caçar ocells amb vesc és il·legal

Afirma que és un mètode massiu i no selectiu

La Federació Catalana de Caça hi va presentar un recurs, malgrat obtenir autoritzacions, que portarà a judici una exdirectora de la Generalitat

La caça d'ocells fringíl·lids amb vesc (una substància enganxosa) és prohibida a l'Estat espanyol i a la Unió Europea i, per tant, també a Catalunya. És un mètode de captura massiu —en què no es pot controlar el nombre, ni l'espècie ni evitar caçar femelles— i no és pas selectiu, raona la normativa vigent.

Així ho afirma el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en una resolució amb la qual tanca la polèmica oberta el 2008 per la Federació Catalana de Caça, que va presentar recurs contra la negativa de la Generalitat a donar llicències per caçar amb vesc (ja que la llei catalana ho permetia amb restriccions) ocells cantaires, especialment el pinsà, la cadernera, el verdum i el passerell.

Un any després, però, els caçadors van obtenir de la llavors directora general de Medi Natural del Departament de Medi Ambient, Núria Buenaventura, i exdiputada al Congrés per ICV, més de 3.000 autoritzacions d'una anomenada “prova experimental”, amb la qual van caçar 65.576 fringíl·lids en 38 dies. En l'informe de Medi Natural es conclou —com ja se sabia, segons afirma el fiscal Miquel Àngel Pérez de Gregorio—que el vesc no és un mètode selectiu, i per això, després d'una investigació, ha sol·licitat que es condemni Buenaventura a vuit anys d'inhabilitació per a càrrec públic per un delicte de prevaricació. El judici està pendent de celebració.

En la sentència, del 26 de maig passat i coneguda recentment, el TSJC ratifica la resolució del jutjat contenciós-administratiu número 13 de Barcelona, del 28 de juliol del 2010, en què desestimava el recurs de la Federació de Caça contra el decret de la Generalitat, prohibint la captura amb vesc.

Pendents del nou decret

L'alt tribunal hi especifica que en el decret legislatiu 2/2008, de la llei de protecció dels animals de Catalunya, que permet l'ús del vesc amb l'autorització del departament, “hi ha dubtes d'interpretació en certs articles no desenvolupats reglamentàriament, i per tant —conclou el TSJC—, s'han de resoldre d'acord amb el principi de primacia del dret comunitari”, que ja està incorporat per la llei estatal de 2007, que prohibeix tot tipus de caça no selectiva.

D'altra banda, la Federació Catalana de Caça es congratula que s'hagi “desencallat” el procés de captura de fringíl·lids per al període 2014-18, bloquejat des del 2011, amb el redactat d'un projecte de decret i esperen obtenir autoritzacions excepcionals a la tardor. En aquest decret s'indica que les quatre espècies d'ocells en estat silvestre “no són espècies amenaçades”, opinió no compartida per tots els especialistes. Dels mitjans de caça es permet la xarxa abatible, però cap sistema considerat massiu.

LES DATES

09.09.08
Es prohibeix la caça amb vesc
a Catalunya i no es donen autoritzacions, informa la directora de Medi Natural.
17.07.09
En una anomenada prova experimental
la directora dóna 3.374 autoritzacions als caçadors per caçar amb vesc.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia