Societat

A Barcelona, els gossos, lligats

La nova norma de tinença d'animals no negarà l'esbarjo, però limitarà espais i concedirà carnets especials als propietaris dels gossos

Es crearà un registre per tenir controlats els amos maltractadors

El carnet cívic és similar al que s'aplica a ciutats com ara Ginebra

No serà d'un dia per l'altre. Però la norma ja està aprovada. I els experts diuen que està en primera línia europea pel que fa a la relació entre els humans i els animals a l'entorn urbà. Es tracta de la nova ordenança municipal de protecció, tinença i venda d'animals de Barcelona, que substituirà la que està vigent des del 2003. Ha rebut el vistiplau municipal aquest estiu, i ha d'entrar en vigor l'1 d'octubre. Algunes aportacions del text de l'ordenança: els gossos han d'anar lligats a la via pública, fora dels llocs autoritzats; no es pot deixar sols els animals al domicili durant més de tres dies consecutius –en el cas dels gossos, no podran ser més de dotze hores–; l'animal no pot estar lligat més de dues hores –una, en el cas dels cadells–; els animals no poden tenir com a allotjament habitual els vehicles, celoberts o balcons, terrasses, patis, galeries... Quant a les sancions econòmiques, van de 100 a 600 euros, i es pot arribar a 20.000 euros si es dóna el cas d'un maltractament que causa la mort de l'animal. La quantia de les sancions no ha pujat respecte de la normativa anterior.

Hi ha una moratòria de divuit mesos aplicada a una de les mesures principals de la norma: l'obligació de portar el gos lligat a la via pública. En aquest temps de moratòria s'han de definir les noves zones d'esbarjo reservades als animals –ara n'hi ha cent tres a la ciutat, amb una superfície total de trenta mil metres quadrats–, i s'han d'establir també els espais compartits en hores determinades –com a mínim un per cada barri–, de manera que hi hagi més llocs on els animals puguin anar deslligats.

Amos responsables

Una altra de les novetats de l'ordenança està relacionada, precisament, amb el gaudi de l'animal i del veïnatge: el carnet de tinença cívica responsable, una proposta del Col·legi de Veterinaris de Barcelona. La possessió d'aquest carnet permetria tenir el gos deslligat als espais compartits, en les franges horàries que s'acordin. El carnet cívic és un model molt similar al que ja s'aplica a ciutats com ara Ginebra. La participació del Col·legi de Veterinaris ha estat intensa. D'ells s'han acceptat tretze esmenes al text. Pel col·legi, segons explica el seu president, Josep A. Gómez Muro, “és fonamental el benestar animal”. En aquest sentit, “els gossos han de poder anar deslligats, en condicions, i s'han de tenir espais habilitats”. “Hi ha d'altres països d'Europa en els quals existeix el carnet de què parlem: Alemanya, Suïssa... És una forma d'acreditar el propietari com algú que té els coneixements mínims necessaris, per exemple sobre el comportament de la raça a la qual pertany el seu gos.”

Més aportacions del nou text: un registre de maltractadors. Respecte a això, Gómez no dubta: “Els maltractadors són reincidents.” Quan es detecta un cas, se sanciona, però l'experiència és que al cap d'un temps el maltractador torna a tenir algun animal. A través del registre es podrà inhabilitar aquestes persones.

Finalment, amb aquesta ordenança “s'ha fet un pas endavant molt gran; però els ciutadans s'hi hauran d'acostumar...”, comenta. “És anar del «no passa res» a exigir un comportament, i això costa d'acceptar. Ens haurem d'anar fent al canvi. El benestar dels animals i la convivència ciutadana han de ser compatibles.” Tot és per al bé tant de l'animal com del conjunt, diu Gómez: “No és lògic que un animal estigui les 24 hores del dia en un balcó! El més important de tot plegat és que les persones siguin responsables, conscients de si poden cobrir les necessitats de l'animal que volen tenir. No és una joguina, és un ésser viu que forma part de la família.”

Les colònies de coloms

A propòsit dels animals i Barcelona, les associacions animalistes s'han endut una alegria aquestes últimes setmanes. A més a més de la nova ordenança, s'han trobat que han escoltat una vella reivindicació: canviar el sistema de “control” dels coloms. Passar de l'extermini al control real. Si hi ha unes bèsties que abunden a les ciutats, aquestes són els coloms. La seva proliferació és evident. El mes de juny passat, l'Ajuntament va posar en marxa una prova pilot que estarà vigent fins al juny de l'any que ve. En dos punts de la ciutat s'han col·locat expenedors de menjar barrejat amb anticonceptius. En total, en aquells punts, hi ha uns tres-cents exemplars de colom. El regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, explica: “Un cop passat aquest any, es tractarà de veure si les colònies han disminuït.” Cardona i Molins de Rei ho estan aplicant. “És una iniciativa pionera a Barcelona, ja feia molt temps que les entitats protectores ens ho reclamaven.”

600
euros de sanció.
És el que costa la infracció –entre d'altres– de deixar que el gos defequi en parcs d'ús infantil.
18
mesos.
És la moratòria que s'ha marcat per a l'obligació de portar el gos amb corretja.
1
per barri.
En el pròxim any i mig, l'Ajuntament ha de preparar un espai compartit d'esbarjo a cada barri.
12
hores sols.
Els gossos no es podran quedar a casa sols més temps. Per a d'altres animals, el límit són tres dies.

Regularitzar situacions quotidianes

Qui no ha vist gossos al metro? Ara s'hi està treballant, per normalitzar-ho. Es permetrà, com als Ferrocarrils de la Generalitat, però hi haurà restriccions, com per exemple dur l'animal amb corretja no extensible i morrió. També hi haurà condicions en funció de l'ocupació de l'espai dels vagons i, en el cas dels dies laborables, no serà possible portar el gos dins de la franja que es considera hora punta.

Carme Méndez, representant de l'Associació Defensa Drets Animals (ADDA), diu: “Totes les entitats hem participat en l'elaboració de les ordenances. El text que teníem ja era bo, i ara és millor. Se'ns ha donat veu i estem contents.” Un dels trets que destaquen de l'ordenança és el reconeixement d'una situació comuna com la dels gossos al metro: les colònies de gats. Si se'n reconeix l'existència s'hi podrà treballar, Ajuntament i associacions animalistes plegats. “Reconèixer les colònies de gats és un pas important. Ja formen part de la vida de la ciutat. Són ciutadans de quatre potes.” Els gats que viuen agrupats al carrer podran rebre atenció, vigilància sanitària i alimentació, de manera controlada. Del conjunt de la norma, el que més interessa a l'ADDA, i a tots, és l'aplicació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia