Societat

Una Costa Brava més cívica

La conscienciació i l'efecte de dissuasió dels agents de l'ordre, principals elements en la lluita

En les campanyes hi han participat ajuntaments, operadors turístics diversos i empresaris de l'oci

Ajuntaments, empresaris d'establiments nocturns i operadors turístics diversos han fet especial incidència aquest estiu en les batalles contra l'incivisme a la Costa Brava, ja sigui a través de la conscienciació sobre el terreny o a través de les actuacions dissuasives executades per policies locals i mossos.

En les campanyes de conscienciació contra l'incivisme nocturn, hi han participat empresaris del sector i els ajuntaments. La Federació Catalana d'Associacions de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha fet dues accions aquest estiu a Palamós i a Platja d'Aro. En aquesta població, la campanya Màxima diversió, mínima molèstia pretén fomentar per quart any consecutiu la convivència i el civisme a la localitat durant la franja horària nocturna, amb una atenció especial a evitar el consum d'alcohol a la via pública fora de les zones autoritzades. Els agents cívics que porten la campanya pengen cartells i premien amb polseres els clients que mantenen un comportament adequat.

A Blanes, han fet per segon any una sessió informativa adreçada a agents turístics holandesos. Al juny, l'Ajuntament, la Policia Municipal i els Mossos van alliçonar representants dels tour operadors en les ordenances de civisme a la vila i els van donar consells perquè les fessin arribar als joves holandesos que estiuegen a la Costa Brava. “No hi ha problemes de civisme. El 95% dels turistes que arriben a Blanes són holandesos i no generen problemes”, explica Francisco Sánchez, president de l'associació dels locals nocturns de Blanes. Al barri dels Pins de Blanes, hi ha uns nou locals d'oci nocturn. Segons assenyala Sánchez, l'associació de veïns del barri agraeix la campanya de prevenció dels dos últims anys.

A Roses, per segon any consecutiu, l'Ajuntament va aprovar al mes de juliol un ban per regular l'activitat musical a l'aire lliure durant l'estiu. Amb aquesta regulació, els dies en què es pot programar música a les terrasses a l'aire lliure de bars i restaurants del municipi són els dimarts i divendres, de 20 a 24 h. Montse Mindan, l'alcaldessa, destaca que, a banda dels locals que tenen llicència de bar musical, hi ha lleis superiors a les municipals –llei d'espectacles, llei de sorolls– que no permeten que es facin activitats musicals en bars i restaurants. En un municipi turístic i a l'estiu, però, és evident que s'organitzen moltes activitats d'aquest tipus. “Admetem una excepcionalitat i donar empara legal als locals musicals, però limitant-ho a uns dies i unes hores en concret; no volem limitar, busquem un punt d'equilibri”, diu l'alcaldessa.

L'Ajuntament de Sant Pere Pescador, per la seva banda, va fer elaborar la setmana passada un estudi de contaminació acústica en diferents punts del municipi. “Els resultats ens diran com hem de reaccionar de cara a possibles queixes de veïns de zones residencials”, explica Jordi Martí, l'alcalde. Martí també reivindica els conceptes de “punt d'equilibri” i de “posar ordre”, i descarta cap voluntat de prohibir. L'alcalde, però, avança que amb vista a l'any que ve s'haurà de regular i controlar l'organització d'activitats de música en viu: “No pot ser que s'organitzin activitats sense permís, sense llicència ni sense assegurança”, avisa.

Admetem una excepcionalitat als locals musicals. Busquem un punt d'equilibri
Montse Mindan
ALCALDESSA DE ROSES
El 95% dels turistes que arriben a Blanes són holandesos i no generen problemes
Francisco Sánchez
President de l'associació dels locals nocturns de Blanes

Platja d'Aro, tolerància zero

Castell-Platja d'Aro multiplica gairebé per deu la seva població a l'estiu, ja que passa dels 10.000 habitants de l'hivern als prop de 100.000 ara. Amb 48 agents, la policia local ha obtingut uns resultats molt bons en la primera meitat d'estiu en la seva lluita particular contra l'incivisme. En aquest sentit, aquest estiu la policia local ha fet un pas endavant important en la batalla contra el consum de begudes alcohòliques a la via pública, amb l'aixecament de 282 actes. El nombre d'actes aixecades per aquest motiu en la primera meitat d'estiu ja era un 352% més alta que en el mateix període de l'any passat. Des de Sant Joan, a més, la policia local va formular 33 denúncies administratives per possessió de droga, 6 per la tinença d'armes prohibides i 43 per la venda ambulant o l'exercici d'activitats no autoritzades a la via pública. Tot plegat és una mostra de la voluntat de lluitar contra unes pràctiques incíviques que confonen els excessos amb la diversió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia