Societat

Sutura per a la Barceloneta

L'Ajuntament de Barcelona farà més inspeccions en pisos turístics i vigilància al carrer per intentar aplacar el malestar al barri

Els veïns reclamen que les mesures reactives no siguin puntuals i s'allarguin en el temps

La volada que estava assolint l'onada de descontentament veïnal a la Barceloneta ha empès el govern de CiU a Barcelona a fer un viratge en sec en el seu full de ruta. Després de la concorreguda manifestació de dijous a la nit, la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, va avançar ahir al vespre la seva reunió amb representants del teixit associatiu del barri –en principi estava prevista per al dia 2 de setembre–, a qui va presentar un paquet de mesures de contingència per fer front a dues de les problemàtiques més peremptòries que afecten la zona: els brots creixents d'incivisme protagonitzats, sobretot, per joves estrangers i l'augment de l'oferta de pisos turístics il·legals.

De totes les decisions que s'han posat sobre la taula, possiblement la més esperada és la creació de tres nous equips, formats en total per sis persones, que s'encarregaran de fer inspeccions d'ofici en apartaments sospitosos de no tenir llicència entre els prop de nou mil habitatges, i 850 edificis, que hi ha a la zona. Fins ara, aquesta tasca de control només es feia en cas de denúncia prèvia. Aquestes inspeccions preventives es faran de manera aleatòria, a partir de denúncies veïnals o de l'anàlisi dels webs especialitzats i que és on s'anuncien, majoritàriament, aquest tipus d'allotjaments. Només aquest estiu, l'Ajuntament de Barcelona ha rebut 119 queixes per molèsties provocades en pisos turístics. L'any passat van ser 54.

Malgrat aquest augment de pressió, el consistori va admetre ahir que no està en disposició de garantir més celeritat en la tramitació dels expedients, una de les queixes més recurrents dels veïns. La llei és la llei, ve a ser l'argument municipal, i aquesta obliga a fer molts passos i verificacions abans de resoldre el cas. Dit això, l'Ajuntament argumenta que quan s'arriba al final del procés la resposta és sempre expeditiva, ja sigui en forma de multa –de 9.000 a 99.000 euros– o clausura de l'activitat. Així el cas, i només a la Barceloneta, aquest 2014 s'han incoat 113 expedients contra apartaments d'ús turístic; 33 van acabar tancant arran de la sanció imposada. De manera paral·lela, la Guàrdia Urbana continuarà multant els inquilins que incompleixin l'ordenança de civisme dins d'aquests establiments. Enguany ja n'han posat 24 al barri.

Reforçar les patrulles policials és una altra mesura anunciada, amb la consigna de perseguir comportaments com ara orinar, cridar i beure alcohol al carrer. El moment en què els turistes es desplacen de la platja cap a la trama urbana del barri, especialment de nit, és una de les estones en què s'hi estarà més a sobre. Igualment es potenciarà la tasca dels agents cívics, s'habilitarà un servei telefònic per derivar queixes sobre incivisme i s'anuncia la creació d'una “taula de seguiment”, que de fet ja funciona. Aquesta ha de ser, o hauria de ser, el fòrum per debatre qüestions més de fons com ara el model turístic de la Barceloneta. Homs va garantir ahir que aquest pla de xoc no té topall pressupostari i, per tant, s'implementarà el temps que calgui.

La regidora va poder exposar les propostes en la trobada d'ahir al vespre amb els veïns. Aquests, per ara, estan a l'expectativa. “No volem que sigui un pedaç per treure's la pressió del moment i que tingui continuïtat, ja que les inspeccions han de continuar més enllà d'aquest estiu”, exposa Oriol Casadevall, de l'Associació de Veïns de la Barceloneta. Les protestes continuaran avui.

LES FRASES

Serem inflexibles i contundents amb les actituds que pertorbin el bon veïnatge a la Barceloneta
Mercè Homs
Regidora de Ciutat Vella
Ara se'ns proposa el que fa temps que els veïns demanem, ja que van a remolc dels esdeveniments
Oriol Casadevall
associació de veïns barceloneta

L'oposició critica el paper de Trias

La Barceloneta ja s'ha convertit, també, en motiu de controvèrsia polèmica. El lider del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, va reflexionar que el malestar al barri respon “a un problema de definició de model turístic” i va instar a la derogació del pla d'usos de Ciutat Vella, mentre que Alberto Fernández Díaz (PP) va acusar el consistori d'haver actuat “a remolc de les queixes dels veïns” i de no haver impulsat, abans, un pla de xoc d'inspecció dels apartaments turístics, tal com es va acordar l'any passat a instàncies dels populars. Al seu torn Quim Mestre (ICV-EUiA) va qualificar “de pegat” les propostes del govern de CiU, ja que només atenuaran el malestar al barri, diagnòstic similar que el que va formular Jordi Portabella (ERC): “Arriben tard i malament.” L'oposició també va censurar que l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, no s'hagi posat al capdavant de la resposta a l'episodi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia