Societat

La Barceloneta esclata

Un miler de persones es manifesta pel barri i el front marítim contra els apartaments turístics i demanen que desapareguin

Els veïns no accepten les propostes de la regidora i exigeixen a Trias que acabi amb els excessos

El barri reclama que l'alcalde
Trias posi fre als apartaments

“Trias té a la Barceloneta un problema més gran del que es pensa.” Sergio Arnás, un dels veïns que s'han posat al capdavant de la protesta contra els pisos turístics, apunta més enllà de la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, que no ha convençut els veïns amb la proposta d'incrementar el control sobre els apartaments il·legals. El barri reclama que l'alcalde s'arromangui i posi fre als apartaments turístics i els excessos que protagonitza el turisme de borratxera, que sembla haver pres a l'assalt la Barceloneta segons els residents. La Barceloneta va esclatar ahir i un miler de veïns van cridar, a polítics i a turistes, que volen dormir, que volen passejar pels seus carrers, que es volen evitar escenes lamentables com ara veure borratxos despullats, noies vomitant, joves defecant entre els contenidors i parelles fornicant a la vista de tothom. Es van manifestar pels carrers interiors i pel front marítim, observats per uns turistes que no entenien res i per uns altres que sí entenien i que no es van estar de provocar a la comitiva veïnal.

“Trias, escolta, el barri està en lluita.” I el barri alerta que no s'aturarà fins que la Barceloneta no recuperi la tranquil·litat. “No aturarem aquesta lluita. Convoquem una concentració, dimecres vinent a les 10 de la nit, i si Trias no ens escolta anirem dissabte a Sant Jaume”, va animar Arnàs a la multitud que va concloure la marxa a la plaça Poeta Boscà a les vuit del vespre.

La marxa havia començat dues hores abans, a les sis de la tarda, a la mateixa plaça. El recorregut va ser circular, encapçalat per una pancarta que demanava l'abolició de tots els pisos turístics. La convocatòria la va fer un grup de veïns a través de Facebook, tot i que les entitats del barri hi donen suport. Lourdes López, vicepresidenta de l'associació de veïns l'Òstia –tot i que va manifestar ser-hi “com una veïna”– va explicar que la reunió dels representants veïnals amb la regidora va ser un fracàs i es va mostrar desconfiada amb la presència policial que el barri va viure la nit de divendres a dissabte. “La nit va ser més tranquil·la perquè els llauners no van sortir, però fins quan hi haurà policia? Fins que callem?”

Les associacions de la Barceloneta tenen pensat reunir-se amb altres de Ciutat Vella per treure al carrer elements de la cultura popular, com ara geganters i cantaires, “per oferir cultura als turistes”. A banda d'intentar revertir la imatge turística del barri amb l'afegit cultural, des de l'Òstia es proposa la intervenció de l'Agència Tributària com a element de pressió sobre els propietaris dels pisos turístics. “Necessitem més inspeccions d'Hisenda i si no compleixen, que se'ls tregui per una altra banda”, reivindicava, ahir, López.

L'escala no és un hotel

Durant la marxa, que va ser tranquil·la tot i l'escridassada que es va dedicar a alguns turistes que van increpar els manifestants, es van poder sentir tota mena de testimonis dels residents. Mireia Tarrés, que passejava una pancarta que deia “la meva escala no és un hotel”, explicava que al seu bloc hi ha quatre pisos turístics. Viu a 100 metres de la platja i, ahir al matí, va veure “una jove en coma etílic i la seva amiga cridant com boja a les cinc del matí”. Cada nit, es troba amb “crits, vòmits, gent pixant i cagant i, a sobre, agressius”.

El Paco es queixava que cada dia s'ha de llevar a les cinc del matí per treballar “i a penes dormo dues hores: me'n vaig a dormir a les deu i, a les dotze, ja em desperten els crits”. “Estic molt cansat de no dormir.” La Montse hi afegia que ja no poden passejar pel passeig marítim i enyorava quan podia caminar per un passeig Joan de Borbó avui atapeït per terrasses i banyistes que van i vénen.

La Mari Carmen es lamentava que a la Barceloneta es demani 1.000 euros per llogar un pis de 30 m², i tots en general coincidien a afirmar que als propietaris els interessa més llogar per dies que de forma permanent i que l'Ajuntament tanca els ulls al que qualifiquen com a assetjament immobiliari per expulsar els veïns del barri.

ICV-EUiA afirma que l'origen està en la llei del PP i CiU

R.M.B.

El diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà va afirmar, ahir, que l'origen del conflicte està en les lleis òmnibus que van aprovar CiU i PP i que “tenien tota la intenció d'afavorir el negoci dels apartaments turístics”. Per aquest motiu, ICV-EUiA reclamarà, en el ple de política general del setembre, que es deixi sense efecte aquestes lleis en matèria d'habitatge i s'expropiï el dret d'ús dels pisos transformats il·legalment en apartaments turístics. El líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va acusar al seu torn el govern municipal de “passotisme” per que fa a aquests pisos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia