Societat

Menys russos, menys euros

Gairebé un 20% menys de turistes russos han visitat aquest estiu la Costa Daurada i la zona nord del Maresme

La inestabilitat política a Ucraïna i la devaluació del ruble en són les causes principals

Alguns hotelers han hagut d'abaixar el preu de les habitacions, i s'han reduït les estades i les excursions contractades

L'arribada de visitants russos, convertits en els últims quatre anys en la panacea de les destinacions turístiques de la Costa Daurada i la zona nord del Maresme, s'ha frenat en sec. La suma de factors molt diversos, marcats en primer lloc per la inestabilitat política i el conflicte bèl·lic a Ucraïna, ja ha provocat aquest estiu una davallada de gairebé un 20% a la Costa Daurada i d'entre un 18 i 19% a la costa del Maresme.

I no només en vénen menys, sinó que gasten menys. Més ben dit, “segurament gasten els mateixos rubles, però ara representen menys euros”, segons Xavier Roig, portaveu de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, que explica que la devaluació del ruble ha enterbolit, i molt, un sector que en els últims anys tenia el turisme rus en el primer lloc del podi. “Ara, el que noten els botiguers i hotelers és un fet global: que hi ha menys russos i que els que hi ha comporten un ingrés de menys diners”, diu Roig. En la mateixa línia es pronuncia Octavi Bono, gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona: “La devaluació del ruble ha estat una de les causes principals en el decreixement”, juntament “amb
la inestabilitat política a Crimea i altres regions d'Ucraïna”. Ara un euro equival a gairebé 50 rubles, mentre que el març del 2013 el canvi de moneda estava en 1 euro, 39 rubles.

La situació és especialment delicada a la Costa Daurada, on el mercat rus és el més important: del milió de turistes d'aquest origen que l'any passat van visitar Catalunya, aproximadament la meitat van tenir com a destinació la costa tarragonina, i l'altra meitat es repartien entre la Costa Brava (400.000), i Barcelona i el Maresme (100.000), segons dades de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda. Aquest any, la davallada del 20% a la Costa Daurada –i en general a Catalunya– suposa retornar al mateix nivell que es registrava el 2012. “Això trastoca la planificació tant dels hotelers com dels operadors turístics”, indica Roig. De fet, alguns hotelers han decidit abaixar el preu de l'habitació. “La disminució d'ingressos al juliol, superior al 10%, representa un sotrac per a la nostra indústria”, segons Roig, que assenyala, però, que des de començament d'agost sembla que l'ocupació remunta.

“Com que es preveia aquesta baixada, hem intentat que l'efecte a la Costa Daurada sigui menor i els hotelers i operadors han fet exercicis de diversificació”, diu el gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, que hi afegeix que el decreixement del turisme rus “és una situació no volguda, però que es veia a venir”.

A la costa del nord del Maresme les veus més pessimistes no descarten que s'arribi a un 25% menys. L'empresa receptora NT Incoming, com a representant d'un dels grans operadors turístics russos a l'Estat, Natalie Tours, parla d'un futur gris si la tendència no canvia. El director de la firma, Joan Pascual, afegeix la dificultat que el govern rus posa als tràmits dels visats com un altre factor que no ajuda a rebre més visitants de l'antiga Unió Soviètica. “Nosaltres treballem la zona entre Tossa i Calella, i la davallada en el nombre de clients russos l'hem notat arreu, sobretot perquè era un mercat que el 2012 va significar 300.000 clients, dels quals un 70% es van quedar a la costa”, explica.

Per Pascual, la guerra a Ucraïna ha suposat l'aparició d'un sentiment de desconfiança entre els russos cap a Europa, ja que consideren que ha pres partit en contra seva en el conflicte, imposant sancions i restriccions. “Indirectament, la gent d'aquell país s'ho pensa dues vegades a l'hora de venir de vacances aquí”, lamenta Pascual, que recorda que el visitant rus és especialment atractiu per la seva capacitat per gastar –segons dades de la Diputació, la mitjana era de 125 euros al dia el 2013–, amb una estada llarga –d'entre nou i onze dies– i unes inquietuds culturals que afavorien la seva participació en excursions i visites complementàries. És en aquest apartat de les excursions on el turisme rus deixava més benefici i on s'ha notat més la davallada, ja que els clients contractaven els viatges directament amb l'agència, que hi carregava un percentatge important.

Pascual afegeix que hi ha hagut ja cinc operadors turístics russos que han fet fallida i que han deixat “penjats” uns 100.000 clients. “Aquesta imatge ens castiga i ens obliga
a fer molts més esforços per garantir als nostres clients que les vacances contractades amb nosaltres es mantenen sense problemes”, comenta.

Menys vols xàrter

Calella i Santa Susanna acaparen al nord del Maresme el major nombre de places hoteleres. La presidenta de l'Associació Turística de Calella, Isabel Mallol, indica que respecte a l'any passat s'han retallat els vols xàrter provinents de Rússia: “Se n'han cancel·lat una seixantena.” Les estades i les excursions també han baixat. “En concret, el mercat ucraïnès, que representava uns 90.000 clients del total del mercat rus, ha estat el més afectat”, diu. L'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, diu que l'any passat el turisme rus va representar un 25% dels visitants que va tenir la població i que “aquest any es mourà entre el 16 i 17%”.

LES FRASES

Vénen menys russos i ingressen menys diners, per la devaluació del ruble
Xavier Roig
ASSOCIACIÓ HOTELERA SALOU-CAMBRILS-LA PINEDA
S'ha trastocat la planificació tant dels hotelers com dels operadors turístics
Xavier Roig
ASSOCIACIÓ HOTELERA SALOU-CAMBRILS-LA PINEDA
Com que era una situació prevista, hem intentat que l'efecte sigui menor
Octavi Bono
GERENT DEL PATRONAT DE TURISME DE LA DIPUTACIÓ DE TARRAGONA
La gent d'aquell país s'ho pensa dues vegades a l'hora de venir de vacances aquí
Joan Pascual
DIRECTOR DE Natalie Tours
S'han cancel·lat una seixantena de vols xàrter de Rússia
Isabel Mallol
presidenta de l'Associació Turística de Calella
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia