Societat

Inspeccionen cent pisos turístics a la Barceloneta i la meitat són il·legals

Els representants veïnals reconeixen que s'ha incrementat la pressió policial però avui reclamaran a l'Ajuntament que no demori la solució a l'incivisme

Les inspeccions d'ofici iniciades el dilluns 25 d'agost als pisos de la Barceloneta comencen a posar una mica de llum sobre les veritables dimensions del fenomen dels apartaments turístics en aquest popular barri barceloní. En només una setmana, els inspectors enviats pel districte de Ciutat Vella han localitzat 94 habitatges d'ús turístic. D'aquests, 47 funcionaven sense cap tipus de llicència, i l'Ajuntament ha dictat l'ordre de suspensió de l'activitat. Segons una nota enviada ahir per l'Ajuntament, s'ha constatat que catorze d'aquests pisos ja han deixat de funcionar. En la darrera setmana l'Ajuntament ha inspeccionat d'ofici un total de 454 habitatges del barri, i un 20% han estat pisos d'ús turístic.

A més de la intervenció per localitzar i sancionar els pisos turístics il·legals, que segons assegura el consistori ha estat sostinguda des del 2007 fins ara, amb un total de 4.050 inspeccions efectuades a l'Eixample i Ciutat Vella i 1.952 expedients oberts, el consistori ha intentat frenar els problemes de civisme que provoquen al carrer i als immobles alguns turistes allotjats. Els veïns constaten que aquesta darrera setmana s'ha incrementat la pressió policial contra l'incivisme al carrer, amb més agents de la Guàrdia Urbana visibles al carrer. Però avui reclamaran al consistori que no abaixi la guàrdia i, sobretot, que no allargui en el temps l'actuació contra els pisos turístics que causen problemes. “S'han compromès que ho solucionaran en cinc anys però el problema el tenim ara”, ha explicat el vicepresident de l'associació de veïns de la Barceloneta, Manuel Moscat. Els representants veïnals es reuniran avui a la tarda amb una delegació política i tècnica de l'Ajuntament en la primera de les reunions setmanals de seguiment acordades la setmana passada amb l'alcalde Trias. Pretenen mantenir les mobilitzacions de protesta, però ahir van preferir esperar el resultat de la reunió d'aquesta tarda per confirmar-les.

D'altra banda, la patronal dels apartaments turístics de Barcelona, Apartur, va emetre ahir un comunicat en què reclama que es persegueixin amb sancions els propietaris d'apartaments que no compleixin la llei, però que no es criminalitzi el conjunt del sector. “Els apartaments turístics no generen incivisme per si sols i no és just que es posi en dubte un model d'èxit al conjunt d'Europa”, diuen en un comunicat.

LES XIFRES

47
ordres
de cessament ha dictat des del 25 d'agost el districte de Ciutat Vella contra pisos turístics sense llicència.
83,8
per cent
és l'ocupació obtinguda a l'estiu pels apartaments turístics amb llicència, segons la patronal del sector.

Prop de deu mil pisos turístics amb llicència

El govern de la ciutat ha convocat per demà una comissió municipal extraordinària conjunta d'Economia, Empresa, Ocupació, Hàbitat Urbà i Medi Ambient en la qual es presentarà un informe sobre el model turístic de la ciutat i la seva regulació. L'informe recull que el juny del 2014 hi havia a la ciutat 9.884 pisos turístics amb llicència, amb una activitat que el govern considera “complementària i amb unes característiques que permeten repartir millor la riquesa generada pel turisme”, valorada en 13.400 milions d'euros el 2012 i amb 120.000 llocs de treball generats. D'expedients contra els que no tenen llicència se n'han obert 4.000 en set anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia