Societat

Repàs escolar a l'abast de tothom

El Casal dels Infants obre cinc centres per preparar estudiants sense recursos per a les proves del setembre

L'entitat planeja estendre la iniciativa per garantir la igualtat d'oportunitats de tots els alumnes de secundària

Amb independència de la idoneïtat o no de reinstaurar els exàmens de recuperació del setembre a la secundària, el cert és que la decisió del Departament d'Ensenyament va suposar un nou risc de desigualtat: hi ha alumnes que es poden pagar classes particulars o una acadèmia per aprovar les matèries suspeses i d'altres que sí.

Els del Casal dels Infants ho van veure de seguida. “Nosaltres lluitem per la igualtat d'oportunitats de
tots els nens”, recorda Enric Canet, director de relacions ciutadanes
del casal. Per això van posar en marxa l'estiu passat, l'any següent que es van repescar les recuperacions del setembre a l'ESO i primer de batxillerat, el repàs escolar als centres oberts d'adolescents (COA) que tenen al Raval i al barri del Besòs, a Barcelona; a Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Salt. L'experiència en aquesta matèria ja la tenien perquè en els casals que fan durant tot l'any ja inclouen una
hora diària de deures escolars supervisats. Només calia estendre-ho a l'estiu.

“Els nens ja es coneixen del COA” –explica Mireia Mirasol, una de les responsables del Casal del Besòs, que aquests dies fa el repàs escolar en un local que els deixa l'Associació de Veïns del Maresme–. Els vint estudiants que tenen, de primer a quart d'ESO, van al local en dos torns (de 10 a 12, el primer, i de 12 a 2/4 de 2, el segon) perquè el local és petit. Allà, els treballadors del casal i els educadors voluntaris supervisen el dossier que els professors els han encarregat de fer per al setembre i els preparen per a l'examen.

“Vénen molt motivats”, explica José Mancilla, professor de programes de qualificació professional inicial (PQPI) de Granollers, que aprofita les seves vacances per venir a fer de voluntari al barri del Besòs. “Els nanos tenen molt clar el que volen i estan per la feina –afegeix–. A més, són amics i els fa il·lusió venir aquí a retrobar-se.”

I els seus pares, és clar, encantats. “Les famílies veuen molt positiu que els seus fills vinguin al casal”, afirma Canet. “Hi tenim molta complicitat –afegeix Mirasol–; per als pares és molt important l'èxit escolar dels seus fills.” També se'n beneficien els professors de l'institut Barri Besòs, on van la majoria d'aquests adolescents, que valoren que els alumnes portin els dossiers d'estiu fets.

L'èxit de les classes de repàs a l'estiu ha empès els responsables del Casal dels Infants a ampliar el nombre d'estudiants que s'hi acullen, que ara són 270. “Al barri del Besòs, al del Maresme i a molts d'altres hi ha molta mancança de recursos i volem fer aquest programa més gran”, anuncia Canet, mentre els nanos, aplicats, resolen els dubtes de matemàtiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia