Societat

Les acadèmies fan l'agost

Els centres que fan classes de repàs revifen a l'estiu gràcies a la reinstauració dels exàmens de recuperació del setembre

Els pares són conscients del valor de la formació en temps de crisi i inverteixen en el reforç escolar

Ensenyament va repescar la prova del setembre per potenciar l'esforç

Amb la reinstauració dels exàmens de recuperació del setembre, després de dècades de desterrament, han tornat les presses d'última hora dels estudiants que tenen assignatures suspeses, l'angoixa al final de les vacances i el retorn a escena de les acadèmies de repàs.

“Els exàmens de setembre ens han obligat a obrir l'última setmana d'agost”, diu Carme Sansó, sòcia i professora de l'Espai de l'Estudi, una acadèmia d'ensenyament no reglat de Barcelona que assegura que encadenen “dos anys treballant a tot ritme”. “Aquest any, per primer cop, hem hagut de dir que no hi havia prou places.”

En el mateix sentit es pronuncia Neus Armengou, directora de la barcelonina Acadèmia Accés: “Fa molts anys obríem molts dies a l'agost, fins que van desaparèixer els exàmens de recuperació del setembre. Aleshores tancàvem gairebé tot l'agost. Aquest any, en canvi, només hem tancat quinze dies i a l'agost hem tingut més alumnes que al juliol.” “Les despeses tancant a l'agost eren les mateixes, però ara tenim ingressos”, resumeix.

El Departament d'Ensenyament va recuperar fa dos anys els exàmens del setembre amb la intenció de promoure “l'esforç i el treball personal” dels alumnes amb assignatures suspeses al juny i evitar que es passi de curs amb moltes matèries pendents. A la pràctica, segons dades del govern del curs passat, les proves van suposar un increment d'un 10% en el nombre d'estudiants d'ESO que superen el curs sense cap assignatura suspesa.

Per recuperar les matèries, els professors els encarreguen l'elaboració d'un dossier, que han de lliurar a primers de setembre, i un examen. A l'acadèmia Guiu, de Barcelona, els estudiants de secundària van començar al juliol a recuperar les matèries suspeses, van fer un recés de quinze dies, i el 18 d'agost s'hi van tornar a posar. “Feia temps que no teníem les aules plenes a l'agost”, comenta Tomás Marín, el cap d'estudis. “Abans que tornessin els exàmens del setembre –explica–, els pares duien els estudiants de secundària a l'acadèmia més per la necessitat de col·locar-los i fèiem activitats més aviat lúdiques. Ara hem de preparar bé els exàmens.”

Presses d'última hora

La crisi ha tingut un impacte menor en les acadèmies que en altres sectors. “Ara, els pares s'esperen fins al mateix dia de les notes, a finals de juny, per apuntar els fills a les classes de repàs confiant en un miracle, però ho acaben fent”, afirma Sansó. En el mateix sentit s'expressa la directora de l'acadèmia Accés. “Arran de la crisi potser els pares que apuntaven el fill tres hores a la setmana, ho han reduït a una, però no han deixat de portar-lo a classes de reforç.” “La gent s'està d'altres coses, però pels estudis dels fills fa esforços increïbles perquè han pres consciència de formar-se en temps d'atur”, afegeix. Marín ho corrobora: “Els pocs diners que es tenen s'inverteixen en educació.”

Reforç educatiu gratuït a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona ofereixen aquest estiu 2.366 places perquè els alumnes de primer a quart d'ESO amb alguna assignatura suspesa al juny preparin, de manera gratuïta, els exàmens del setembre. La segona edició del pla Suport a l'estiu, èxit al setembre, finançat per l'Ajuntament amb una inversió de 324.372,30 euros, dóna prioritat als estudiants amb menys recursos o amb un entorn familiar complex i té com a principal objectiu evitar al màxim la repetició de curs i prevenir l'abandonament escolar prematur dels alumnes.

Les sessions de reforç educatiu es fan a 51 centres educatius públics (1.990 places) i tretze de concertats (376 places) de Barcelona, i a 41 centres es fa, alhora, reforç educatiu i activitats esportives complementàries amb un total de 1.674 places. En total, el pla arribarà aquest any a 475 alumnes més que l'estiu passat. Les classes van començar al juliol i, després del parèntesi de l'agost, es reprendran al setembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia