Societat

El benestar propi lidera les preocupacions dels joves

Un estudi estatal codirigit pel sociòleg Javier Elzo reflecteix que els joves donen prioritat als interessos més propers tot i tenir més consciència social

Hi ha una majoria de conservadors

Els joves reivindiquen com a valors més importants els vincles personals amb la família i els amics, i altres elements que garanteixin el seu benestar personal, com ara guanyar diners o l'èxit a la feina. Aquestes dades s'han obtingut mitjançant 1.000 entrevistes a joves d'entre 15 i 25 anys, i s'han interpretat en l'estudi Joves i valors socials, elaborat pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, codirigit pel catedràtic emèrit de Sociologia de la Universitat de Deusto, el basc Javier Elzo.

La investigació explora les prioritats vitals dels joves, les inclinacions morals i les seves preocupacions. Revela que la majoria d'aquests, un 90%, han adoptat una posició més conservadora en la seva vida, donant prioritat a la pròpia seguretat econòmica i de benestar, i recolzant sobretot en les relacions personals més properes, com ara la família. Tot i mantenir-se en segon pla, respecte a l'any 2006 s'ha incrementat la importància dels valors socials i ha perdut importància la concepció hedonista que tòpicament s'ha atribuït als joves, com ara tenir molt temps d'oci. D'altra banda, es fan patents la desafecció política i la despreocupació dels assumptes públics, així com l'interès per les qüestions religioses, que és l'aspecte considerat com menys rellevant. En relació amb la despreocupació política, l'estudi mostra que els joves tenen una escassa confiança en les institucions, una dada que reflecteix una esquerda significativa entre els òrgans sistèmics (els més mal valorats) i els que són aliens a aquests. Tot i això, el 70% dels enquestats està d'acord que hi hagi “governs forts que garanteixin l'ordre i l'autoritat”, segons el director tècnic de la fundació, Eusebio Megías.

Pel que fa als valors morals i a l'admissibilitat de comportaments, els joves es mostren més tolerants amb relació als assumptes privats, com ara el dret dels homosexuals a adoptar fills, l'avortament,
l'eutanàsia i el pirateig de discos, però alhora més taxatius davant les accions relatives a l'àmbit públic, com ara trencar senyals de trànsit o conduir sota els efectes de l'alcohol. El 38,7% dels joves troben justificació per a la pena de mort aplicada a gent que hagi comès delictes molt greus, i el 17,8% està d'acord amb aquesta mesura, però amb matisos. És una valoració que ha crescut respecte al 2006.

LES XIFRES

38,7
per cent dels joves
justifiquen l'aplicació de la pena de mort a persones que cometin delictes molt greus.
90
per cent dels joves
consideren molt important tenir persones properes, bones relacions familiars i diners.
42
per cent dels joves
consideren que la política no és important, contra un 32% que la considera molt important.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia