Societat

La cooperativa de Montblanc emprèn una transformació

La rehabilitació convertirà el celler en un gran aparador del vi i el cava

Serà el centre de recepció turística

Quasi cent anys després de la seva construcció, el sindicat de viticultors de Montblanc encara ara el futur com a centre turístic i de promoció dels productes agroalimentaris de la Conca de Barberà.

La primera fase de rehabilitació d'aquest edifici modernista, de 7.000 metres quadrats en una finca d'una hectàrea, se centra a construir una nova agrobotiga. Ara mateix, l'establiment és l'única activitat de cooperativa. Però l'estiu vinent, l'antiga zona de descàrrega del raïm serà una botiga de 200 metres quadrats. S'hi faran tastos i visites guiades. L'alcalde, Josep Andreu, assegura que “és el millor aparador” per als seus vins i caves, que a la DO Conca de Barberà superen el centenar de referències. Alhora, es diversificarà l'actual oferta turística, ara centrada en la vila closa medieval. Avui dia, l'economia de Montblanc és industrial i turística. Precisament per això, la cooperativa va perdre el sentit econòmic. L'Ajuntament no volia deixar perdre aquest patrimoni històric i, amb la compra, va contribuir a solucionar el deute de l'entitat amb els socis. “Si no ho haguéssim fet, hauria acabat com la cooperativa de l'Aldea. No podíem permetre-ho. Són els nostres avis.”

La rehabilitació té un pressupost d'un milió d'euros. Una part l'aporta la diputació de Tarragona, i l'altra ve de fons europeus. En la segona fase, per la qual s'estan buscant fons, es consolidarà tot l'edifici i s'habilitarà la plaça com a zona d'aparcament. S'hi situarà l'oficina de turisme. L'enderrocament de l'actual agrobotiga i l'arranjament de la veïna zona del riu Francolí retornaran el protagonisme al vell celler.

LA FRASE

Si no l'haguéssim comprat, hauria acabat com la cooperativa de l'Aldea
Josep Andreu
ALCALDE DE MONTBLANC

El deute als socis de la caixa rural, liquidat

La cooperativa agrícola encara no s'ha dissolt. De fet, l'Ajuntament ha comprat sols l'edifici. Fa tres anys, els dipòsits dels 220 socis a la caixa rural havien de ser de 800.000 euros. Però els diners s'havien gastat en inversions de millora dels processos productius. L'entitat ha anat venent la maquinària i també ha aprofitat els diners de la venda a l'Ajuntament, xifrada en la mateixa quantitat, per liquidar a gairebé tots els socis el deute.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia