Societat

Els rectors reclamen un nou finançament

El conseller Mas-Colell tanca l'aixeta a nous ingressos per a les universitats

El govern mira a Madrid i assegura que la solució és política

El sistema universitari creix, redueix despesa i contracta nous docents

Els rectors de les universitats catalanes van reclamar ahir, una altra vegada, un nou sistema de finançament que els garanteixi la suficiència econòmica per als projectes de creixement, modernització i internacionalització, segons va reivindicar ahir el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, que enguany també presideix l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP).

No obstant això, la petició va quedar aigualida en poc temps quan el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, en el mateix acte d'inauguració del curs acadèmic del sistema universitari català, va afirmar que, “tot i la millora general de la situació, les finances de la Generalitat no depenen de l'economia sinó que és una qüestió política”. Per tant, va descartar més diners per a les universitats, mentre el govern estatal retalli els ingressos al govern català.

El rector de la UdL havia recordat que el finançament de les universitats públiques catalanes és dels més baixos d'Europa, “fins i tot per sota de la mitjana espanyola”, i hi va afegir: “Se'ns demana que siguem Ferraris, però tenim pressupostos de Seat 600.” Roberto Fernández també va explicar que, tot i ser conscients de les dificultats econòmiques del país, creuen necessari que la universitat sigui considerada un bé estratègic nacional i que per això han de tenir “un finançament més adequat que inclogui el retorn del deute històric acumulat amb les universitats”.

El president de l'ACUP també es va situar al costat del govern en la reivindicació d'un millor finançament per al país.

Mas-Colell va tancar les portes a transferir més ingressos a les universitats i va dir als rectors: “Podem parlar del que vulguem, però o arreglem el finançament de la Generalitat o la resta és entretenir-se en va.” Tot i la falta de recursos, el sistema presenta dades optimistes, com ara un major rendiment acadèmic universitari, que creix un 8% entre el període 2004-2008 i 2009-2012, una estabilitat en la matriculació o una captació de fons per a la recerca que es multiplica per 27 i arriba als 922 milions d'euros. Mas-Colell també va destacar que un 42% dels alumnes reben alguna beca o ajut a la matrícula i aquests ajuts van créixer, i es va passar dels 61.000 beneficiaris en el curs 2012/2013 als més de 70.000 el curs passat.

El conseller també va explicar algunes novetats per al nou curs, com ara la possibilitat de contractar personal docent, tot i la prohibició d'augmentar plantilles a les institucions públiques. Universitats treballa amb els programes Serra Húnter i Tenure Track per atreure professorat estranger i lectors, respectivament.

Mas-Colell també va avançar la creació del programa Indústria del coneixement, dotat amb 25 milions, per ajudar noves empreses tecnològiques i de recerca, així com un innovador sistema de concurs per a la creació de nous graus universitaris.

En la inauguració del curs, que es va fer a la Seu Vella de Lleida, l'oceanògrafa Josefina Castellví va pronunciar la lliçó magistral, en què va fer una defensa de la recerca bàsica i fonamental per entendre la Terra i va alertar sobre el canvi climàtic.

Podem parlar de tot, però o arreglem el finançament del govern o la resta és entretenir-se en va
Andreu Mas-Colell
Conseller d'Economia
Se'ns demana que siguem Ferraris, però tenim uns pressupostos de Seat 600
Roberto Fernández
Rector de la UdL i pres. de l'ACUP

Arrenca la selectivitat del setembre

Un total de 5.966 estudiants van participar ahir en la convocatòria extraordinària del setembre de la selectivitat. Segons va explicar la Secretaria d'Universitats i Recerca, la major part dels estudiants, 4.019 (el 67 %), es presenten a les proves de la fase general i a algun dels exàmens de la fase específica, i 1.645 faran només algun examen de la fase específica. A més, 240 persones es presenten a les PAU per millorar la nota per accedir a la universitat, i 180 ho fan perquè van suspendre en convocatòries anteriors. Els estudiants es van enfrontar ahir a proves comara les de llengua i literatura catalana i castellana i matemàtiques. Per avui hi ha previstes les proves d'història i història de la filosofia, entre altres, i demà es faran les últimes proves de la selectivitat d'aquest any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia