Societat

Veïns de la Barceloneta fan una cadena de protesta contra els pisos turístics

Es reuniran amb Turisme de la Generalitat i l'alcalde per demanar-los més duresa i la modificació de normatives

Aturen les protestes fins a la Mercè

Centenars de veïns de la Barceloneta i representants d'entitats culturals, com els Diables o la colla gegantera, van envoltar ahir el barri amb una cadena humana que simbolitzava la protecció del barri davant el que ells consideren l'amenaça de la saturació de pisos turístics
il·legals i la presència de turisme de borratxera que provoca brutícia i molèsties als residents.

Amb camisetes grogues i negres amb la frase Barcelona no es ven, i banderes amb l'escut del barri, es van reunir a la plaça Poeta Boscà per recórrer els principals carrers des del passeig Joan de Borbó, passant per la plaça del Mar, el passeig Marítim, el carrer d'Andrea Dòria fins a completar un recorregut de dos quilòmetres i mig per tornar a acabar al punt de sortida. Aquest pot ser l'última gran protesta de la plataforma la Barceloneta Diu Prou, que va posar en el punt de mira aquesta problemàtica aquest estiu, i que farà un parèntesi fins a les festes de la Mercè, en què és provable que tinguin presència activa durant el pregó. Un dels portaveus de l'entitat, Manuel Martínez, explicava abans de la protesta que aquest període també servirà per preparar les properes reunions que tenen programades el dia 17, amb la directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, i el dia 22 amb l'alcalde Xavier Trias, com es va comprometre. Les trobades s'afegiran a les que mantindran amb diferents departaments municipals i la que el 18 de setembre ha convocat la Federació d'Associacions de Veïns per tractar sobre el problema del turisme massiu i plantejar una posició unitària. Ahir van tenir el suport del barri del Raval i del Gòtic.

Els veïns reclamen que s'endureixin les mesures de control, amb un reforç dels inspectors per detectar pisos il·legals. Martínez assegura que han ofert la seva col·laboració per assenyalar-los on s'ubiquen els pisos i per acompanyar-los en les inspeccions que “ens han rebutjat”. El fet que ja hi hagi unes 72 llicències que el consistori ha dit que no es tornaran a donar confirma, segons Martínez, que “les nostres denúncies van ben encaminades, ja que nosaltres pensem que n'hi ha més d'un miler d'il·legals”, afegia.

La plataforma està en procés de creixement i té la presència de les dues entitats veïnals del barri i dels comerciants. Entre les demandes que faran arribar a la Generalitat s'inclou la modificació
de les normatives per agilitzar tràmits per tancar els pisos i la demanda
d'explicacions sobre per què no han actuat abans d'ofici.

LA XIFRA

1.000
pisos
il·legals calcula la plataforma la Barceloneta Diu Prou que hi ha destinats al turisme al barri.

LA DATA

17.11.14
és la reunió
amb la directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, per demanar-li explicacions.

“L'Ajuntament està desbordat”

La sensació dels integrants de la plataforma la Barceloneta és que l'Ajuntament encapçalat per l'alcalde Xavier Trias està desbordat per la problemàtica després d'anys de no actuar i “deixar carta blanca als especuladors”, molts estrangers, que han comprat a preus molt alts alguns dels pisos per posar-los també a lloguers molt alts, fet que provoca que “les persones de tota la vida no puguin pagar els lloguers i marxin”, explica un portaveu de l'entitat, Manuel Martínez. També es queixa que hagin disminuït els efectius de policia que van posar arran de les queixes de l'estiu, “reconegut per l'intendent de la policia de Ciutat Vella”, afegeix, i que no hi hagi encara una data fixada per a l'obertura un altre cop d'una comissaria al barri.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia