Societat

Crida de Som Escola a favor del model lingüístic català

L'entitat alerta del front comú entre l'Estat i els tribunals per laminar la llengua a les escoles

La Federació d'Organitzacions pel Català enumera els atacs a Catalunya, les Balears i el País Valencià

El nou curs comença amb velles amenaces sobre el model lingüístic i d'integració de l'escola en català. L'entitat Som Escola, que va cloure el curs passat amb l'organització d'una gran campanya i manifestació en defensa de l'escola en català, aprofita l'inici de curs 2014/1015 per recordar que les amenaces contra la llengua continuen sent ben presents. Són bàsicament la política lingüística del govern de l'Estat i els tribunals de justícia, que segueixen el degoteig de sentències que laminen els drets dels alumnes catalanoparlants en benefici dels castellanoparlants, malgrat que siguin una minoria.

Som Escola ha emès un comunicat aquest inici de curs en què recorda que “totes dues parts volen aprofitar l'entrada en vigor de la Lomqe per intensificar els seus atacs i desestabilitzar les escoles catalanes”. L'agrupació d'entitats en defensa de l'escola catalana encoratja la “comunitat educativa a preservar el patrimoni que hem construït des de totes i cadascuna de les nostres escoles al llarg de més de 30 anys”.

L'entitat prepara un document de línies vermelles en l'educació. Serien els límits lingüístics i de temari educatiu, a partir dels quals no queda altre remei que la insubmissió.

Per altra banda, la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (Folc) remarca que els atacs formen un front comú a tots els Països Catalans. Les entitats van reunir-se dissabte a Barcelona per repassar la situació de la llengua en l'àmbit educatiu, aprofitant l'inici de curs. La Folc avisa també que els atacs a l'escola en català mantenen diferents fronts i actors al País Valencià, les Balears i Catalunya, però l'objectiu és el mateix: reduir la presència de la llengua en l'ensenyament.

LA DATA

14.06.14
El dia de la manifestació en defensa de l'escola en català i el model lingüístic iniciat fa 30 anys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia