Societat

religió

El papa esperona el sínode casant una mare soltera

Francesc oficia vint matrimonis al Vaticà a tres setmanes de la reunió de cardenals i bisbes sobre noves unions

Martínez Sistach serà present als debats per adaptar la doctrina a les noves parelles

Nou gest del papa Francesc. A només tres setmanes de l'inici del sínode de cardenals i bisbes per revisar la doctrina sobre les noves unions matrimonials i parelles, Francesc va incloure ahir en una vintena de casaments al Vaticà una parella formada per una mare soltera i un home a qui se li va anul·lar el casament.

Francesc havia presidit anteriorment altres sagraments, però cap matrimoni. Van ser vint parelles casades pel papa a la basílica de Sant Pere, en una inusual cerimònia prèvia
a l'inici del sínode Els desafiaments pastorals sobre la família en el context
de l'evangelització
, que ha de discutir, entre altres, sobre els sagraments dels divorciats, el matrimoni gai o les anomenades “famílies ampliades”, per decidir si canvia la fèrria doctrina de l'Església catòlica per adaptar-la al segle XXI.

Casar una mare soltera, o batejar la filla d'un matrimoni civil, gest que va fer el mes de gener passat, també a la basílica de Sant Pere, són dues declaracions d'intencions molt clares i prèvies de Francesc. L'acte d'ahir en va ser un altre. Feia catorze anys que cap pontífex no oficiava un casament múltiple.

En el sínode extraordinari de la família —previst del 5 al 19 d'octubre— hi participaran 253 persones: 191 “pares sinodals” i 62 persones més, entre les quals 14 parelles que hi participaran com a “observadores” i que podran donar la seva opinió però no votar. Entre els elegits, i com a representant de l'Estat, Francesc ha escollit dos cardenals: l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i l'emèrit de Pamplona, Fernando Sebastián. No hi ha convidat cap dels cardenals de l'Estat més conservadors, ni cap membre del Camí Neocatecumenal, o l'Opus Dei, per exemple. Sí que hi anirà, pel seu càrrec, el president de la Conferència Episcopal (CEE), Ricardo Blázquez.

Francesc té moltes il·lusions amb aquest sínode, cosa que explica que hagi nomenat el cardenal Ravasi, president del Pontifici Consell de la Cultura, president de la comissió que redactarà el missatge final del sínode, amb l'arquebisbe Víctor Manuel Fernández, rector de la Pontifícia Universitat Catòlica Argentina, com a vicepresident. L'argentí és l'únic teòleg viu citat pel Papa en l'encíclica Evangelii gaudium i és un home de la seva màxima confiança.

Mentrestant no arriba, avui comença una nova reunió del G-9 al Vaticà. Són els nou cardenals que ajuden el papa en la direcció de l'Església i que estan preparant la reforma de l'administració i la cúria de la Santa Seu.

LA DATA

05.10.14
el diumenge que començarà el sínode sobre els sagraments a les noves parelles de l'Església.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia