Societat

La Barcelona castellera triomfa

Les colles barcelonines ofereixen una gran diada de la Mercè, amb sis castells de 9 pisos

Gràcia, Sants i Barcelona fan la millor actuació de la seva història. Els graciencs firmen la millor actuació de la diada

Castells, rivalitat, espectacle! El gran moment que viuen les colles barcelonines va fer créixer com mai l'expectació per la diada de la Mercè (local) que va tenir lloc ahir a la plaça de Sant Jaume, plena amb 7.500 espectadors, la xifra que la Guàrdia Urbana, que controlava els accessos, va fixar com a límit.

L'actuació la va presidir un apassionant cos a cos a tres bandes. Per primera vegada, tres colles es presentaven a la cita amb un programa que incloïa castells de 9 pisos i totes tres van sortir de plaça després d'haver firmat –atenció– la millor actuació dels seus historials respectius. Impressionant.

Els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sants i els Castellers de Barcelona van optar per uns programes molt similars. Totes tres van estar a un nivell excel·lent, però va ser Gràcia la que va acabar marcant les diferències a favor seu; gràcies, sobretot, a un cop d'efecte inesperat i amb tota la intenció. Estem parlant d'una colla que es va cosir els galons de 9 l'any passat i que, des d'aleshores, no ha parat de créixer.

Ahir, va sortir a la valenta, anunciant el 3 de 9. El castell va encaixar l'escomesa sense revelar-se. Era la primera vegada que Gràcia intentava un castell de 9 pisos per la Mercè. I era la segona vegada en la seva trajectòria que atacava el 4 de 9, un castell que havia fet per primer cop per la festa major de Gràcia i que, ahir, la colla va dominar de principi a fi. La sorpresa va arribar quan els graciencs van estrenar el 3 de 8 amb l'agulla, una altra novetat a afegir al seu palmarès. Per arrodonir una obra excel·lent, Gràcia va plantar el pilar de 7. Ull viu amb Gràcia.

Els Castellers de Sants tenen una mirada il·lusionadora i que transmet confiança. La seva va ser una demostració de seguretat i de solvència castellera. Els camises grises van desplomar primer el 3 de 9, després el 4 de 9 i, finalment, un 4 de 8 amb una agulla irrompible que, a continuació, va culminar la feina amb el pilar de 7. La poca diferència de valoració a favor del tres amb l'agulla respecte del quatre, va impedir que Sants fes ahir la millor actuació, però sí que va repetir la millor del seu historial. La gamma extra els espera.

Els Castellers de Barcelona van repetir el mateix guió de diumenge, al mateix escenari, però ahir el van millorar en tots els sentits. Després d'obrir amb el 4 de 8 amb l'agulla, descarregat sense pal·liatius, els vermells van repetir el 4 de 9, amb molt bon ritme, i van acabar vencent la resistència del 3 de 9, un castell que fa quatre dies havia quedat a mitges. El pilar de 6 va segellar la gran actuació de la formació degana de la ciutat.

La diada va incloure rondes conjuntes, fet que va provocar que ahir es visqués una situació insòlita –però no inèdita– en la història moderna dels castells, quan Gràcia i Sants van executar els seus 3 de 9 simultàniament. Una imatge impactant.

Les altres colles

Pel que fa a les altres formacions, cal destacar el 2 de 7 descarregat pels Castellers del Poble Sec, un castell que els Castellers de la Sagrada Família, en canvi, van haver de desmuntar. La colla va tenir en el 3 de 7 per sota la seva millor construcció.

Per la seva banda, la Colla Jove es va apuntar també el millor triplet de la seva encara curta trajectòria, amb el 4 de 7 amb l'agulla per bandera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia