Societat

Mercè amb gust preelectoral

Els partits aprofiten la festa major barcelonina per afilar el discurs de cara a les municipals

Collboni i Bosch s'estrenen com a candidats en els actes institucionals

La convocatòria del 9-N es cola a la celebració

Després d'una nit de concerts –la de dimarts– llarga i multitudinària, Barcelona es va despertar ahir amb el cap emboirat i els carrers atapeïts de gent abocats a celebrar la festivitat de la patrona oficial de la ciutat, la mare de Déu de la Mercè. Una jornada que concentra, també, els actes de caràcter més institucional de la festa major local, personificats en la missa solemne, el seguici d'autoritats o la recepció protocol·lària a l'edifici consistorial de la plaça Sant Jaume. Un acte, aquest últim, on els polítics de la casa aprofiten per repassar l'actualitat, domèstica o general, en un costum que ja ha passat a ser ritual i que serveix als partits per fixar el discurs de cara als curs que s'enceta després de l'estiu. Un escenari polític que, a curt termini, està molt pendent de la imminent convocatòria de la consulta del 9-N, però que alhora també estarà molt determinat per les municipals del maig del 2015. El to, ja és de precampnaya.

Per Xavier Trias, la d'ahir va ser l'última Mercè en el seu primer mandat com a alcalde de Barcelona. Quan se li va preguntar com vivia aquesta circumstància, va ser més aviat escarit –“com si fos la primera”–, i va posar tot l'accent en valorar com ha transcorregut la festa major. “Aquest any ha estat especialment reeixida, amb actuacions espectaculars”, va dir. El seu, en resum, va ser un discurs sense càrrega política, just el contrari del que va exposar el cap de llista del PSC Jaume Collboni. Tant ell com Alfred Bosch, d'ERC, debutaven ahir en un acte institucional de la Mercè ja lluint l'etiqueta de candidats. “Aquests dies –va exposar Collboni– als carrers de la nostra ciutat s'expressa alegria però també hem vist persones que, democràticament, expressen el seu malestar per tot allò que no funciona a la ciutat.” Una referència més que explícita a les protestes contra el turisme massificat que, ahir, també es van fer sentir. Alberto Fernández Díaz (PP) també va esmolar la seva intervenció amb una apel·lació directa a l'alcalde Trias: “És temps per governar i no per parlar d'eleccions. Ja va sent hora que CiU deixi de viure de l'herència del tripartit i faci el canvi que va prometre.” El líder popular, com de fet la resta dels seus homòlegs, van citar la regulació dels pisos turístics com un dels deures més peremptoris que l'executiu local de CiU té ara mateix sobre la taula. La crítica, però, més incisiva la va fer el president del grup d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, que va contraposar “l'esclat de ciutadania” que es viu durant la festa major “amb el fet que el govern de Trias ha posat la ciutat en venda”.

Ja en clau totalment preelectoral, Gomà va ratificar que hi ha algunes cosa més que converses perquè ICV s'acabi integrant a la plataforma Guanyem Barcelona. Per Jordi Portabella, d'ERC, aquesta edició de la Mercè té regust agredolç, ja que és l'última que viurà com a regidor. Sobre això, però, hi va passar de puntetes per fer una lectura més política, recordant que la festa “ha anat acompanyada de fets polítics de primera magnitud, com ara que Barcelona ha exercit de capital expressant el suport a la consulta”.

El 9-N va ser, de fet, l'altre capítol significat en les valoracions d'ahir gràcies, en bona part, a la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, al seguici d'autoritats. Aquest, però, no va dir ni piu sobre quan firmarà el decret de convocatòria de la consulta. A partir d'aquí, les reflexions dels polítics locals van bascular sobre els arguments previsibles. L'alcalde Trias va ser caut i respectuós –“No em passa pel cap preguntar-li quan el signarà”–, mentre que Alfred Bosch, cap de llista d'ERC, va expressar la seva “confiança en la paraula del president. El dia 9 votarem”.

A l'altre extrem, la lògica oposició del PP. “Aquesta no ha de ser la Mercè de l'independentisme”, va asseverar el seu cap de files, Alberto Fernández Díaz. I enmig d'uns i altres apareix el PSC, movent-se en aquella difusa terra de ningú. “Esperem que les decisions que es prenguin siguin ajustades al dret i respectuoses amb la discrepància”, va rebllar Jaume Collboni.

LES FRASES

És evident que no he preguntat pel decret per la consulta al president, ni em passa pel cap fer-ho
Xavier Trias
alcalde de barcelona
Quan sigui regidor, o potser alcalde, vull continuar gaudint de la Mercè com ho faig com a ciutadà
Jaume Collboni
Candidat del psc
La Mercè és, i ha de ser, la diada de Barcelona, i no una cita preelectoral o independentista
Alberto Fernández Díaz
president del grup del PP
Estem treballant perquè hi hagi un projecte de confluència que ens permeti guanyar
Ricard Gomà
president del grup d'icv-EUiA
Visc la meva última Mercè amb il·lusió, ja que aquesta festa no s'havia assemblat mai tant a la Diada
Jordi Portabella
president del grup d'UXB (ERC i DC)

Protestes veïnals i blindatge policial a la basílica

La imatge era més pròpia d'un fortí que no pas d'una basílica. Els voltants de la plaça de la Mercè van estar literalment presos, durant tot el matí d'ahir, per un ostentós desplegament de la Guàrdia Urbana que hi limitava l'accés amb un zel que, en alguns moments, va fregar la desmesura. Enmig d'aquest dispositiu, una representació de veïns de la Barceloneta, el Gòtic, Gràcia o el Born van cridar reiterades consignes contra la massificació turística o els ja cèlebres “Barcelona no està en venda” o aquell “A por ellos” de reminiscències futboleres. Quan les autoritats, encapçalades pel president Mas i l'alcalde Trias, van sortir de la basílica, la xiulada va ser ensordidora. La comitiva institucional va iniciar el tradicional seguici pel carrer Ample, on van sentir alguna escridassada. En el recorregut, però, Mas també va rebre mostres de suport, com quan una dona li va dedicar una frase que ja va camí de convertir-se en clàssic: “President, no afluixi”, va venir a dir-li. Un gest que Mas va agrair, tot i que els periodistes ahir esperaven alguna cosa més que una mostra de complicitat ciutadana. Com ara saber el dia i l'hora que es formalitzarà la convocatòria de la consulta. Però res. Ahir no tocava. Ja a la seu de l'ajuntament, les autoritats va poder contemplar l'espectacle que sempre suposa veure la plaça Sant Jaume a vessar amb els balls dels gegants o l'àliga. Minuts més tard, els castellers locals els van agafar el relleu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia