Societat

Tres vies per refer l'avortament

El govern espanyol obligarà les menors a tenir el consentiment patern per interrompre l'embaràs

La modificació es podria concretar a través del pla d'infància

El govern de Mariano Rajoy intentarà per tots els mitjans evitar que la retirada del projecte de llei de l'avortament i la marxa del ministre Alberto Ruiz-Gallardón suposin una pèrdua de vots entre el seu electorat més conservador. L'objectiu immediat serà introduir modificacions a la llei vigent promulgada pel PSOE, encara que no de l'abast que proposava el ja exministre i que aplaudien els sectors pro vida. Més que modificacions, serà un canvi i consistirà a fer obligatori el consentiment patern per a aquelles joves de 16 i 17 anys que vulguin interrompre l'embaràs.

El problema amb què es trobarà l'executiu espanyol és la fórmula legal per introduir aquesta modificació. En aquest sentit, fonts del govern estatal citades per l'agència Efe van explicar ahir que s'estudien dues possibilitats per fer efectiu el canvi legal.

En primer lloc, s'estudia incloure el tema del consentiment en el pla de la infància i l'adolescència 2013-2016. Els dos avantprojectes de llei que s'inclouen en el pla van ser aprovats pel Consell de Ministres i ara es troben en el tràmit de passar la revisió de diversos òrgans consultius, entre els quals, el Consell d'Estat.

La segona via és introduir aquesta modificació a través d'una reforma puntual del Codi Civil.

Una última opció seria la reforma de l'actual llei de l'avortament, només en aquest punt del consentiment.

Tot plegat, però, està en espera que el Tribunal Constitucional resolgui el recurs que en el seu dia va presentar el Partit Popular contra la llei del PSOE. En cas que es declarés inconstitucional, el nou ministre Rafael Catalá hauria de presentar un nou avantprojecte de llei. En canvi, si l'alt tribunal donés per bona la norma, la modificació només hauria d'afectar el tema del consentiment patern.

Sánchez i el recurs

Amb relació al recurs davant el TC, el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar ahir al nou ministre de Justícia que el deixi sense efecte. El secretari general dels socialistes va aprofitar per defensar la llei aprovada pel govern de Rodríguez Zapatero assegurant que és una norma que homologa Espanya amb els països del seu entorn.

La reforma puntual de la llei de l'avortament ja no és només un compromís de programa electoral del PP, sinó del mateix Mariano Rajoy, que quan dimarts va anunciar la retirada de l'avantprojecte es va comprometre a tirar endavant la modificació del consentiment patern.

Però aquest gest no ha servit per aplacar les ires de les organitzacions contràries a l'avortament, que el mateix dimarts al vespre es van manifestar davant la seu central del PP i que ahir van anunciar una gran concentració a Madrid pel pròxim 22 de novembre. La convocatòria la va fer el Foro de la Família, que a través del seu president, Benigno Blanco, va manifestar la seva “profunda indignació”, a la vegada que advertia: “Molts no ho oblidaran al moment d'anar a votar.” Blanco va voler evidenciar el seu disgust amb Rajoy reafirmant la seva proximitat amb Ruiz-Gallardón, a qui va voler agrair l'“honestedat política”.

La divisió dins el món conservador per la llei de l'avortament es produeix també dins de les files del Partit Popular. Una mostra d'això és la decisió del president de la branca juvenil del partit a Tarragona, Néstor Vicenç Abellán, que ahir va anunciar la seva renúncia al càrrec, la marxa del partit i, fins i tot, la retirada del vot. “El dret a la vida és irrenunciable”, va dir a través del seu perfil de Facebook.

A l'altre costat de la balança, es continuen produint les reaccions dels que aplaudeixen la decisió del PP. Així, Amnistia Internacional va emetre ahir un comunicat en què assegura que amb aquesta decisió el govern de Mariano Rajoy “deixa de posar en risc la vida i la salut de les dones i les nenes”.

Tot i això, Amnistia Internacional considera que l'Estat espanyol ha de fer una renúncia total a la voluntat de modificar la llei i també ha d'enterrar la idea de modificar la qüestió del consentiment patern per a les menors, ja que això podria fer créixer el nombre d'avortaments clandestins.

LES FRASES

Sentim una profunda indignació, molts no ho oblidaran en el moment d'anar a votar
Benigno Blanco
president de foro de la família
Si s'obliga les menors a tenir el consentiment patern, hi haurà més avortaments clandestins
Amnistia Internacional

“No hem aconseguit el consens”

El Partit Popular va difondre ahir a través d'una nota penjada al seu lloc web els arguments pels quals ha decidit aturar la llei Gallardón. “No es donen les circumstàncies per continuar tirant endavant un projecte de llei que no ha aconseguit el consens que es buscava”, s'exposa en la nota, en què s'assegura que els moments pels quals passa l'Estat obliguen a estar “tan cohesionats i tan units com sigui possible”.

En la mateixa nota s'agraeix a Ruiz-Gallardón els anys dedicats al partit i a les institucions a les quals ha servit, i es recorda que la qüestió de l'avortament “és d'una gran profunditat ètica, afecta les conviccions més profundes i personals de la gent i ningú pot jutjar la dels altres”.

A través del comunicat, els populars recorden que es van comprometre a canviar la llei i insisteixen en el seu projecte d'alterar la llei en el punt del consentiment patern per a les menors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia