Societat

Els verds mantenen l'hegemonia en un concurs ‘10'

Els Castellers de Vilafranca i la Vella dels Xiquets de Valls mantenen un frec a frec fins a l'últim moment en el XXV Concurs de Castells de Tarragona

La jornada es tanca amb tres castells de 10 carregats, entre altres construccions de gamma extra

Lluita fins a l'últim instant: els Castellers de Vilafranca han hagut de suar de valent per adjudicar-se aquest diumenge el Concurs de Castell de Tarragona. I és que el frec a frec amb la Colla Vella del Xiquets de Valls ha estat antològic i les dues colles han acabat a només 55 punts de diferència.

Els verds han hagut de descarregar 4 i el 3 de 9 amb folre i agulla i carregat el 2de 8 sense folre i el 3 de 10 amb folre i manilles per alçar-se amb la victòria per setena vegada consecutiva.

Per la banda rival, els de la camisa rosada han fet la millor actuació del seu historial, completant el 4 de 9 amb folre i agulla i carregant el 3 de 10 amb folre i manilles i el 2 de 8 sense folre.

En tercera posició, ha quedat la Jove dels Xiquets de Tarragona, que també han descarregat el 9 de 8, el 5 de 9 amb folre i el seu primer 3 de10 amb folre i manilles.

Triple 10

La 25a edició del mundial casteller també serà recordada pel triple 3 de 10 i pel gran nivell que han exhibit les dotze colles participants, que han aixecat dotze castells de gamma extra i tretze de 9 bàsiques. Avui la Tarraco Arena Plaça ha gaudit del millor espectacle casteller de la història. Sense cap mena de dubte.

Els Castellers de Vilafranca han encetat l'actuació amb les dues construccions de gamma extra que més dominen: el 4 i 3 de 9 amb folre i agulla, i que han descarregat amb un perfecció espectacular. El domini vilafranquí amb el pilar és espectacular. A la següent ronda, han apostat pel 2 de 8 sense folre, que han coronat in extremis quan l'enxaneta ha fet l'aleta. El castell ha pujat molt ferm però s'ha trencat pel al pis de cinquens a la primera batzegada.

A la quarta, ha arribat l'hora de sentenciar el concurs i han tirat pel 3 de 10 amb folre i manilles. Els nervis eren evidents entres els verds, ja que la Vella de Valls ja l'havia aconseguit carregar feia dos rondes i encapçalaven la classificació. El concurs estava en joc i el record de l'edició del 2000 era present entre molts dels assistents. En aquella ocasió, els de la camisa rosada el van carregar in extremis i es van proclamar guanyadors. Mentre que els Castellers de Vilafranca van fer dos intents fallits de la megaconstrucció.

Però aquest cop la història no s'ha repetit. El castell ha començat a pujar ràpid i amb el lògic tremolor de totes les constriccions emmanillades. Però no patia. L'experiència diu que quan tot el pes està a dalt el castell s'acostuma a assentar. I així ha estat amb l'entrada del pom de dalt. Quan l'enxaneta ha fet les tres passes per coronar-lo, el públic vilafranquí ha esclatat de joia. Els vallencs, en canvi, han abaixat el cap. El castell estava per descarregar, però com ja els va passar per Sant Felix, la construcció s'ha trencat als pisos superiors. Tot i que no l'ha pogut completar, el concurs ja estava pràcticament decidit.

La Vella de Valls, que durant l'estiu va fer algunes diades irregulars, ha aixecat el vol d'una forma extraordinària des de Sant Fèlix. I s'ha presentat al Concurs amb tres grans construccions de gamma extra en cartera. L'objectiu era clar: competir bé per intentar guanyar i d'aquesta manera trencar l'hegemonia dels verds en aquest principi del segle XXI. Com manen els tòpics, la Vella és la Vella i mai donarà res per perdut. El castell escollit per començar ha estat el 4 de 9 amb folre i agulla, que tot i patir en algun moment durant la baixada del pilar, han descarregat amb força solvència. La Vella també té un espadat de garanties.

A la segona ronda, els rosats han apostat pel gran objectiu: el 3 de 10 amb folre i manilles. Carregar-lo, donava opcions a guanyar el concurs; descarregar-lo, pràcticament la sentència definitiva. La construcció ha pujat bellugadissa però ràpida. Els quarts i els quints patien, però l'han defensat fins a l'extenuació. I l'han coronat. L'alegria s'ha desbordat entre els membres de la Vella. Ara la pressió estava al bàndol Verd.

A la tercera, els rosats han continuat amb el guió preestablert i han intentat el 2 de 8 sense folre. El castell ha pujat molt sòlid i sense problemes aparents. Un cop l'enxaneta ha fet l'aleta t i ha sortit del pom de dalt, la construcció s'ha trencat al pis de terços. L'alegria rosada era justificada, acabaven de fer la millor actuació de la seva llarga història i presentaven candidatura per guanyar el Concurs.

Però els verds no han afluixat i han capgirat la classificació. Només hi havia una possibilitat per alçar-se amb la victòria i la Vella se l'ha jugat amb el 4 de 9 sense folre. Les gralles han començat a sonar i a la plaça de braus hi havia un silenci sepulcral. La tensió es podia tallar amb un ganivet. El castell ha començat a pujar però a la primera sotragada la canalla ha baixat i s'ha desmuntat sense gaires problemes.

Ha estat en aquest moment quan els Castellers de Vilafranca s'han pogut tornar a proclamar guanyadors del concurs.

La Jove de Tarragona ha plantejat una diada de menys a més. De sortida ha apostat sobre segur –si és que això es pot dir en el món dels castells– i ha tirat el 9 de 8, amb el qual no ha tingut cap tipus de problema. A la següent volta ha apostat pel seu gran baluard: el cinc de 9 amb folre. No en va ja l'havien descarregat deu vegades consecutives, cinc de les quals aquest 2014. I avui no ha estat una excepció: els de la camisa lila l'han executat amb perfecció admirable i han tornat a eixamplar el rècord.

A la tercera ronda els tarragonins han intentat el 3 de 9 amb folre i agulla, un castell que encara no havien provat mai. Han aconseguit carregar el tres, però ha cedit quan el nen ha coronat el pilar. Però la caiguda no els ha desmoralitzat, ans el contrari. A la següent volta, han apostat per un altre plat fort, el 3 de 10 amb folre i manilles. Era el seu primer intent i l'han carregat, gràcies a una excel·lent execució i un gran treball de les manilles. Tota la plaça de toros ha estat un clam per ovacionar la gran gesta dels de la camisa lila, que a més han aconseguit la millor actuació del seu historial.

Els Joves Xiquets de Valls tenien una gran confiança en aquesta participació. Però la sort no els ha acompanyat i només han pogut carregar un dels de gamma extra que duien en cartera i han acabat en setena posició. A la primera volta han engegat amb un 5 de 9 amb folre, que han descarregat perfectament En la segona ronda han apostat pel 4 de 9 sense folre. Des del principi, no ha anat gaire bé i l'ha canalla ha decidit baixar. Lluny d'ensorrar-se, hi ha tornat al següent torn. Però un altre cop l'han hagut de desmuntar per problemes amb el tronc. Pràcticament sense opcions a la victòria, han decidit sumar punts per escalar posicions i han fet el 3 de 9 amb folre sense gaires problemes. Per últim, i quan tothom esperava el 4 de 9 folrat per assegurar la quarta plaça, per sorpresa de molts, han intentat el pilar de 8 amb folre i manilles, que no han pogut carregar.

Pel que fa a les altres colles, cal destacar l'excel·lent jornada que han realitzat a nivell global, ja que exceptuant els Nens del Vendrell, totes han fet construccions de nou pisos. El Xiquets de Tarragona han carregat, al segon intent, el 2 de 9 amb folre i manilles, cosa que no han pogut assolir els Castells de Sants i els Capgrossos de Mataró. El duel barceloní se l'ha endut els Castellers de la Vila de Gràcia, que han superat els Castellers de Barcelona i els de Sants amb el 3 i el 4 de 9 amb folre i el 3 de 8 amb l'agulla, igualant d'aquesta manera la seva millor actuació. També cal esmentar l'actuació dels Castellers de Sabadell, que han carregat el primer castell de nou de la seva història: el 3 de 9 amb folre.

Classificació del XXV Concurs de Castells de Tarragona

1. Castellers de Vilafranca. 6.025 punts:
4/9fa, 3/9fa, 2/8(c), 3/10 fm(c).

2. Colla Vella dels Xiquets de Valls . 5.970 punts:
4/9fa, 3/10fm(c), 2/8(c), 4/9 sense folre(id)

3. Colla Jove Xiquets de Tarragona. 5.235 punts:
9/8, 5/9f, 3/9fa(i), 3/10fm(c)

4. Xiquets de Tarragona. 3.495 punts:
3/9f, 2/9fm(id), 2/9fm(c), 4/9f

5. Casteller s de la Vila de Gràcia. 2.970 punts:
3/9f, 4/9f, 3/8a


6. Castellers de Barcelona. 2.935 punts:
4/8a, 4/9f, 3/9f

7. Colla Joves Xiquets de Valls. 2850 punts:
5/9f, 4/9(id), 4/9(id), 3/9f, p/8fm(i)

8. Castellers de Sants. 2.765 punts:
3/9f, 4/9f(c), 2/9fm(i), 5/8

9. Capgrossos de Mataró. 2.685 punts:
4/9f, 3/9f(c), 2/9fm(i), 2/8f

10. Xiquets de Reus. 2.510 punts:
5/8, 3/9f , 2/8f

11. Castellers de Sabadell. 2.365 punts:
2/8f, 5/8, 3/9f(c)


12. Nens del Vendrell. 1660 punts:
3/8, 2/8f, 4/8, p/6

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia