Societat

XAVIER CASANOVAS

DIRECTOR DEL CENTRE D'ESTUDIS CRISTIANISME I JUSTÍCIA

“Les víctimes de la crisi tenen nom i cognoms”

“L'Església o tira endavant amb els laics o no tira”

“Ell sol no podrà canviar una institució amb tanta inèrcia”

“A l'Església catalana li falta veu profètica i de denúncia”

Matemàtic de formació i lligat, a moviments socials, Xavier Casanovas és el nou director de Cristianisme i Justícia. Les reflexions i els estudis d'aquesta institució dels jesuïtes tenen transcendència mundial. Un dels socis que reben periòdicament els seus ‘Quaderns' és el papa Francesc.

Xavier Casanovas és el primer laic que dirigeix el Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, CJ, que depèn de la jesuïta Fundació Lluís Espinal. Està convençut que els laics s'han d'anar incorporant en els òrgans de decisió i en els espais de l'Església.

Els laics són el futur?
L'Església o tira endavant braç a braç amb els laics o no tira.
Falten vocacions religioses.
Sí, les vocacions han baixat, però cada cop hi ha més gent que busca el sentit de la transcendència. La crisi hi ha ajudat.
Quina és la filosofia de CJ?
Tenim una mirada creient sobre el món, la realitat i la injustícia, que volem transformar.
Hem sortit de la crisi o és un ‘maquillatge estadístic'?
La realitat de les persones ha empitjorat diguin el que diguin les estadístiques. Les víctimes tenen nom i cognoms, no ho oblidem. Reconstruir els teixits socials i familiars trencats per la crisi i on la gent pugui recolzar-se costarà. Nosaltres volem denunciar les injustícies. El que ens legitima és que col·laborem amb entitats de tot el món.
I les propostes?
Les estan donant els moviments socials en els quals participem. Ellacuría parlava de la civilització de la pobresa; González Faus, de “la societat de la sobrietat compartida”, de l'“austeritat volguda”, triada per tots.
El papa jesuïta ha girat l'Església com un mitjó?
Sí, però compte amb l'eufòria. Ell sol no pot canviar una institució amb tanta història, tant de pes i tanta inèrcia. Els seus gestos, però, són molt importants i estan ajudant una Església que sempre havia estat marginada, l'Església que està al costat dels pobres.
Què espera del pròxim sínode?
La meva esperança és que es treballi per una Església inclusiva, que perdona i no que condemna.
Jo crec que el papa ja ha anat avisant de les seves intencions: ha anunciat que cal acollir les persones homosexuals a la comunió de l'Església, per exemple. El que ha fet de consultar totes les diòcesis ja mostra una voluntat d'escolta.
Pels conservadors, Francesc destrueix l'Església.
Si cal deixar morir un cert tipus d'Església i que en neixi una altra, benvinguda.
A Catalunya...
A l'Església catalana li falta més la veu profètica i de denúncia. Els bisbes són massa prudents i políticament correctes.
Esteu pel dret a decidir.
No es pot negar a cap poble. S'han de decidir moltes coses i posar fi a les desigualtats.
Fa vint anys que reivindiqueu la renda d'inserció mínima.
Forma part del nostre ADN. Ara un dels nostres cavalls de batalla és el tema de la fiscalitat justa, per nosaltres la traducció de la “fraternitat cristiana”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia