Societat

educació

Escola Valenciana avisa d'un nou TIL a València

El castellà s'imposa fins i tot en les aules on s'aplica la immersió en català

Les alarmes no deixen de sonar al País Valencià pel que fa a l'ús i ensenyament del català. La setmana passada el treball de fi de grau d'una estudiant de física advertia que el percentatge de valencianoparlants serà inferior al 10% en 2050 si no canvia la política lingüística del govern valencià. Sembla, però, que les advertències no serveixen i l'actual executiu, presidit per Alberto Fabra, continua en la seua línia de reduir a la mínima expressió la llengua pròpia, fins i tot allà on gaudeix d'especial protecció, com ara en l'ensenyament.

Així, Escola Valenciana ha denunciat que la Generalitat Valenciana va ignorar un informe desfavorable de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) sobre el decret de currículum de primària pel qual s'aplica la Lomqe. Segons l'entitat, aquesta acció “deliberada” podria tindre “conseqüències jurídiques importants” per al govern de Fabra. Cal recordar que Escola va presentar un recurs contra l'esmentat decret, que ara resultarà reforçat amb l'informe desfavorable de l'entitat normativa. En el seu escrit, l'entitat normativa recomanava canvis importants en el decret de currículum de primària, que ha començat a aplicar la Lomqe a segon i cinquè.

En opinió del president d'Escola Valenciana,Vicent Moreno, el contenciós podria ser “semblant al de les TIL de les Illes Balears”, paralitzat per la justícia per no haver tingut presents les recomanacions de l'entitat consultiva balear, en aquest cas la universitat. En aquest sentit, Moreno assegura que el decret de primària “és il·legal, perquè ataca postulats de l'Estatut i afecta la llei d'ús i ensenyament del valencià”. Escola insisteix que farà tots els possibles en matèria jurídica perquè es retire el decret d'aplicació de la llei Wert al País Valencià.

D'altra banda, l'entitat cívica ha elaborat un informe on es detallen els percentatges de sessions lectives setmanals –d'un total de trenta– que es poden impartir en valencià, castellà i anglès tant en les línies en valencià com en les línies en castellà.

En les seues conclusions, indica que inclús en la línia d'immersió les classes que es fan en castellà poden superar les que s'imparteixen en llengua pròpia. D'altra banda, en la línia en castellà la proporció de matèries impartides en valencià no pot superar mai el 23,4%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia