Societat

Les taxes desanimen el 68% dels que volen pledejar

Els lletrats catalans refermen que aquesta imposició econòmica és un “obstacle” per als ciutadans que volen presentar una denúncia o una demanda

Esperen que el nou ministre, almenys, les rebaixi

Els jutjats catalans i de l'Estat espanyol continuen col·lapsats i la imposició de taxes judicials des de fa dos anys no ha millorat pas aquest mal endèmic, la causa del qual està més “en una manca de planificació en els jutjats i una quasi nul·la inversió en l'administració de justícia”, segons conclou l'informe sobre l'estat de la justícia 2014 elaborat i presentat ahir pel Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB). En aquest estudi s'hi afegeix que el 68% dels lletrats enquestats (uns 300) afirmen que alguns dels seus clients han renunciat a interposar una acció judicial per les elevades taxes judicials que havien de pagar.

En aquest sentit, el degà dels advocats de Barcelona, Oriol Rusca, va insistir que les taxes judicials “són un obstacle” per als ciutadans que tenen raó i volen pledejar, especialment en les jurisdiccions civil i contenciosa administrativa. També va assegurar que el Ministeri de Justícia encara no ha donat una xifra oficial de la recaptació, que inicialment havia de reinvertir-se a l'administració judicial. Dels 316 milions d'euros que deien que es recaptaria per les taxes ara es parla de 140 milions, hi va afegir Rusca. Amb tot, el degà dels advocats de Barcelona i la seva demarcació va expressar ahir que tenen “bones expectatives”, amb el nou ministre de Justícia, Rafael Catalá, amb el qual ell i la degana del Col·legi d'Advocats de Madrid es van reunir la setmana passada. Rusca, però, va explicar que, tot i que els advocats defensen la derogació de les taxes judicials, potser hauran d'acceptar primer una rebaixa d'aquestes, tal com va indicar-los el ministre, del qual va destacar que és “dialogant” i que “està obert a revisar la resta de reformes de lleis”, un gran avanç —va dir— vers el seu predecessor, que no acceptava cap proposta del sector de la judicatura.

A banda de les taxes, la majoria dels advocats (un 56,14%) consideren que la situació de la justícia ha empitjorat, pessimisme que va en augment des de l'any 2012. Pels lletrats, el judici és el moment en què el ciutadà visualitza la tasca de l'administració de justícia i és on es concentren els principals problemes. En destaquen: els retards acumulats en la celebració dels judicis; la concentració de la celebració de judicis en tres dies a la setmana (dimarts, dimecres i dijous); manca d'informació dels processos; deficient organització de l'activitat judicial, i la falta d'utilització de les noves tecnologies.

‘La brigada tuitera', a favor de derogar les taxes judicials

Malgrat els problemes, la majoria d'advocats enquestats considera que el tracte dispensat pel magistrat o el jutge és normal (un 44%) i molt correcte (42%). Hi ha més divisió amb si el jutge o jutgessa està disposat a atendre un lletrat: un 24% afirma que “no sempre”, mentre el 39% diu que està “d'acord”.

Només un 7% dels judicis se celebren amb puntualitat

Fa mesos que un grup d'advocats de l'Estat espanyol ha engegat una campanya a Twitter per aconseguir la derogació de les taxes judicials, ja que consideren que coarten un dret fonamental dels ciutadans. S'han autobatejat La brigada tuitera i s'han posat el hastag #T enel seu avatar del compte, campanya a la qual s'han sumat altres juristes. L'impulsor és José Muelas, degà dels advocats de Cartagena, i des de Barcelona animen la xarxa Sonia Reina i Joaquín Marmol. Davant l'anunci del nou ministre de Justícia que revisarà però no abolirà les taxes, la brigada li prepara una resposta contundent dimecres.

Magistrats ben valorats, però no tan accessibles

Una mesura per descongestionar els jutjats que funciona són les sentències de conformitat que des del 2010, a través d'un conveni, promouen la fiscalia de Barcelona i l'ICAB. Es pot fer en càstigs de fins a sis anys de presó i la majoria són de seguretat vial. Dels 300 acords inicials s'ha passat als 5.729 del 2013.

De 300 a 5.729 conformitats amb la fiscalia

Una de les queixes constants dels advocats és que els judicis mai comencen a l'hora. Irregularitat que es manté. Només el 7% de judicis comencen sense retard, mentre el 36% pateixen endarreriments de 15 a 30 minuts, sego ns l'observació d'uns 80 jutjats, com de Barcelona, Vilafranca i l'Hospitalet el 2014.

Esperar quatre anys per cobrar

Els treballadors d'empreses en fallida poden tardar fins a quatre anys per cobrar indemnitzacions o salaris endarrerits del Fons de Garantia Salarial (Fogasa) a causa del col·lapse que la crisi està causant en els jutjats socials, segons l'informe del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

L'estudi revela que la congestió que acumulaven els jutjats de Barcelona i la seva demarcació va millorar el 2013 en totes les jurisdiccions, excepte en la social, en què el nombre de casos pendents de resolució va augmentar un 20% el 2013 respecte a l'any anterior. Aquest col·lapse fa que, de mitjana, el temps transcorregut entre la presentació d'una demanda per acomiadament i la celebració del judici, que abans de la crisi era de quatre mesos, ara arribi a un any i mig, va afirmar ahir Eva Pous, diputada de la junta de govern de l'ICAB, que va afegir que passen fins a quatre anys fins que el treballador, ja sense atur, finalment pot cobrar. Malgrat els jutges de reforç, la congestió de la jurisdicció social —que abans de la crisi es caracteritzava per la seva “celeritat”— també és provocada per les últimes reformes laborals. Pous va advertir que, en haver-se eliminat els salaris de tramitació que les companyies havien de pagar als acomiadats mentre es resolia la demanda, els empresaris no tenen cap pressa perquè el cas arribi a judici ni per assolir un acord.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia