Societat

Teresa Romero continuarà aïllada fins que s'elimini el risc d'ebola dels seus fluids

L'equip mèdic de l'hospital de Madrid opta per “extremar la prudència” i no posa data per donar-li l'alta

Els infectats quasi arriben a 10.000 a l'Àfrica

L'equip mèdic de l'hospital Carlos III de Madrid encarregat del cas d'infecció per ebola de la sanitària Teresa Romero va assenyalar ahir, després d'haver-se anunciat dimarts la curació de la pacient, que Romero romandrà en règim d'aïllament a la sisena planta del centre fins que s'hagi eliminat completament el risc de virus dels seus fluids. Romero es va contrariar amb aquesta decisió, “S'ho ha pres malament”, va dir a Efe la portaveu de Romero i del seu marit, Javier Limón, Teresa Mesa.

El cap del servei de microbiologia clínica i malalties infeccioses del complex hospitalari La Paz-Carlos III, José Ramón Arribas, va explicar que, davant d'una malaltia poc tractada en el món industrialitzat, l'equip mèdic ha optat per “posar el llistó més alt” i actuar amb la “màxima prudència” per determinar que “cap fluid corporal pugui ser font de transmissió”. Arribas hi va afegir: “Hem decidit extremar la prudència pel que fa a la retirada de les precaucions de contacte i les mantindrem fins al moment en què tinguem total seguretat que no hi ha cap possibilitat de virus viable en altres fluids orgànics.” L'especialista en malalties infeccioses va especificar que el període de quarantena de 21 dies al qual se sotmetrà el seu propi equip després d'haver atès la pacient encomanada començarà “en el mateix moment en què determinem que no hi ha possibilitat de contagi”.

En aquest sentit, l'especialista de l'hospital Vall d'Hebron i assessora del comitè científic de l'ebola a Catalunya, Diana Pou, va assegurar que la immunitat que ha desenvolupat Romero amb la seva curació ha obert les portes a investigar nous tractaments, però que el termini perquè hi hagi un fàrmac antiebola “dependrà dels interessos de les farmacèutiques”.

D'altra banda, el càmera dels EUA que va contraure el virus de l'Ebola a Libèria quan treballava per a la cadena NBC va abandonar ahir l'hospital després d'estar-hi ingressat més de dues setmanes i que una anàlisi sanguínia hagués confirmat que està lliure del virus. L'OMS va informar ahir que ja hi ha 9.936 persones infectades d'ebola, gairebé totes a l'Àfrica occidental. I els morts sumen 4.877 persones.

Salut demana “serenor” als catalans

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, va demanar ahir “tranquil·litat i serenor” als ciutadans davant de possibles contagis per ebola. Mateu va insistir a recordar que, com s'ha vist fins ara en els casos d'infecció a l'Estat espanyol i als Estats Units, només contagien els pacients que estan en estadis avançats. Ho va explicar després de participar en la segona reunió de la comissió de seguiment i anàlisi de l'ebola, integrada per 25 professionals de diferents àmbits.

Mateu va detallar que el nombre de trucades motivades per por de l'ebola que rep el telèfon Sanitat Respon ha augmentat, i per això va demanar afrontar la situació amb “seny i serenor” i va recordar que el risc d'infecció “és molt baix”. Va detallar que el departament està incrementant la formació i els canals d'informació sobretot en l'atenció primària.

Per la seva part, el cap del servei d'epidemiologia de l'hospital Clínic, Antoni Trilla, va ressaltar la bona actuació dels professionals davant del tercer sospitós d'ebola a Catalunya, el ciutadà andorrà, que ha donat negatiu en la primera anàlisi i tot indica que té malària.

D'altra banda, l'autòpsia de l'home ofegat abans-d'ahir a Salou descarta que tingués el virus de l'Ebola, segons van informar ahir els Mossos d'Esquadra. Els resultats conclouen que l'home, de procedència subsahariana i que vivia al municipi, va morir ofegat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia