Societat

Donar i rebre autonomia

El Casal dels Infants i l'hospital de Sant Pau col·laboren per formar com a assistents personals joves en risc d'exclusió

El Casal dels Infants és una entitat que sempre s'ha caracteritzat pel fet de voler donar més oportunitats als joves més desfavorits. L'últim projecte, que es va posar en marxa ara fa un any, es basa en un conveni amb l'hospital de Sant Pau de Barcelona per formar nois i noies en risc d'exclusió social en la tasca d'assistents personals per a persones amb diversitat funcional (discapacitat física o mental). Dels quinze joves que han acabat el mòdul, sis ja treballen.

Els cursos duren quatre mesos i estan dividits en cinc fases. Es comencen assegurant les competències bàsiques dels joves, instruint-los en llengua, matemàtiques o anatomia i ciències naturals. Passada aquesta etapa, es fa una primera selecció ja que no tots demostren el mateix interès en el tema. El pas següent ja és a l'hospital, on veuen com és realment la feina i aprenen la professió. Quan ja estan capacitats per exercir, fan les pràctiques al mateix entorn i, finalment, amb usuaris de l'ECOM (associació d'entitats de persones amb discapacitat física). Els beneficis dels cursos són molts, tal com va destacar ahir la presidenta del casal, Roser Rosell, durant la presentació de la iniciativa. Es tracta, va remarcar, d'una “suma d'esforços transformadora”. El projecte “connecta dos mons desconnectats”, ja que anteriors propostes del casal se centraven en la inserció laboral en tallers mecànics o elèctrics, però no posaven el punt de mira en el sector sanitari.

El Mohamed i l'Ilyass són dos dels nois que han acabat l'aprenentatge i que des de ja fa uns mesos tenen feina. Una de les coses que més valoren és l'intercanvi positiu que hi ha amb l'experiència. Ells aconsegueixen una feina remunerada i els discapacitats veuen resolts els problemes físics que els impedeixen fer coses tan essencials com vestir-se o dutxar-se. “Aprens a valorar les coses que tens, a respectar el seu problema; en definitiva, et fa més fort”, diu en Mohamed. L'ambició d'aquests dos joves d'origen marroquí els ha portat a plantejar-se l'opció d'obrir una empresa que posi en contacte assistents personals com ells amb persones amb discapacitat.

La primera aproximació al món dels assistents personals va ser a través de la pel·lícula Intocable. Ara, la perspectiva que tenien dels discapacitats ha canviat tant o més que ells. “Al principi penses: «pobrets...», però després t'adones que el pobret ets tu, que ells saben fer moltes coses”, subratlla l'Ilyass.

A aquells que han estat acreditats per l'hospital de Sant Pau i no han trobat feina, se'ls intentarà col·locar, a través del Departament de Benestar i Família, en hotels o agències de viatges per fer de suport assistencial als turistes i clients que ho requereixin.

La consellera Neus Munté va qualificar la feina del casal de “miraculosa”. En un mateix projecte es proporciona feina, habitatge i formació als inscrits i s'ajuda diàriament persones amb diversitat funcional. Les quatre promocions existents fins ara només són l'inici, els cursos continuaran donant futur.

6
dels quinze joves
que han acabat el mòdul formatiu ja s'han introduït en el món laboral.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia