Societat

Barcelona aposta pels cementiris intel·ligents

Ha implementat una audioguia al recinte funerari del Poblenou per localitzar cada un dels difunts que hi estan enterrats

S'ha instal·lat un sistema de plaques fotovoltaiques a les Corts

Cementiris intel·ligents al servei de les persones. Aquesta és l'aposta de l'Ajuntament de Barcelona, que aquest any ha invertit 3 milions d'euros per arreglar les instal·lacions d'aquests recintes.

Al Poblenou, Cementiris de Barcelona ha posat en marxa una aplicació de mòbil que és una audioguia en català, castellà i anglès en la qual s'explica la història de 22 punts d'interès d'aquest equipament, construït el 1819. A l'entrada del cementiri hi ha un panell amb un codi QR a través del qual els visitants es descarreguen l'audioguia, que inclou l'explicació històrica del recinte i una localització dels nínxols.

Jordi Valmaña, director de Cementiris de Barcelona, l'empresa pública que gestiona els recintes funeraris de la ciutat, va detallar ahir, en una roda de premsa, que al Poblenou també s'està restaurant la façana i tota la reixa.

Al cementiri de les Corts, s'hi han instal·lat aquest any plaques fotovoltaiques i s'ha convertit en el primer de tot l'Estat espanyol que és energèticament autosuficient a través d'energies renovables. Amb aquestes plaques es produeixen 2.000 kW/h a l'any d'energia solar tèrmica i 74.500 kW/h a l'any de solar fotovoltaica. “Un 90% de les necessitats del cementiri se subministren amb energia renovable i el 10%, mer mitjà de la xarxa elèctrica”, va destacar Valmaña. A més s'ha renovat el sistema d'il·luminació i de calefacció de l'aigua calenta.

Amb tot això, s'ha reduït un 30% el consum energètic d'aquest cementiri, que ara emet 33,5 tones menys de CO2 l'any a l'atmosfera.

Altres reformes

També s'ha renovat la façana principal del cementiri de Sants i del de Sant Andreu, s'han rehabilitat els trenta metres de clavegueram del cementiri de Montjuïc, i s'han construït trenta tombes de tipus americà a Collserola. “La inversió d'enguany és d'uns 3 milions d'euros, semblant a la dels cinc anys anteriors”, va dir Valmaña.

Joan Puigdollers, president de Cementiris de Barcelona i regidor de
Medi Ambient i de Sarrià-Sant Gervasi de l'Ajuntament de Barcelona, va
ressaltar que els cementiris són llocs per acollir la família dels difunts, uns jardins per a la ciutat i
recintes culturals. Per això, va opinar, els recintes funeraris han de ser “smart cities al servei de les persones”

LA XIFRA

3
milions
d'euros és el que ha invertit aquest any Cementiris de Barcelona per millorar els recintes funeraris.

LA FRASE

Els cementiris han de ser ‘smart cities' que estiguin al servei de les persones
Joan Puigdollers
president de Cementiris de Barcelona i regidor de Medi Ambient de l'ajuntament

Punts de càrrega per a vehicles elèctrics

Dins d'aquesta visió de fer cementiris més sostenibles, als recintes funeraris de Sant Andreu i el Poblenou, l'Ajuntament ha instal·lat aparells per carregar vehicles elèctrics.

Es reforçarà el servei de transports pel dia dels difunts

Unes 200.000 persones visiten els cementiris de Barcelona entre el cap de setmana abans de Tots Sants i aquest dia, la meitat d'elles l'1 de novembre. Per això l'Ajuntament ha incrementat aquests dies el servei d'autobusos per arribar als recintes funeraris. A més, l'1 de novembre es reforçarà el nombre de treballadors dels cementiris per oferir un servei personalitzat, s'ampliarà l'oferta de misses i al Poblenou i a les Corts hi haurà música en directe.

Mèxic i els Estats Units, en la celebració de Tots Sants

Unes 800 persones participaran avui en una visita nocturna al cementiri del Poblenou, en la qual hi haurà recreacions històriques i música en directe. En aquesta visita es recrearà la celebració de la castanyada, Halloween i del dia dels morts de Mèxic.

Aquest any, per primer cop, hi haurà un concert pel dia dels difunts, que es farà el 24 de novembre al Palau de la Música. Tant per a la visita
guiada com per al concert ja estan esgotades les entrades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia