Societat

El TC avala que sigui l'Estat qui reguli l'accés a l'advocacia

Una sentència descarta el recurs del govern

La Generalitat i l'Advocacia Catalana, contra la centralització

El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat per set vots a cinc que sigui l'Estat l'administració encarregada de regular les condicions d'obtenció, expedició i homologació del títol d'advocat i procurador. L'alt tribunal considera que la llei del 2006 d'accés a les professions d'advocat i procurador no envaeix competències de la Generalitat, encarregada d'expedir els títols tal com fixava l'Estatut.

El TC ha rebutjat el recurs del govern català amb l'argument que la Constitució fixa que és competència “exclusiva” de l'Estat “la regulació dels títols professionals que habiliten per exercir una professió titulada”. En el seu recurs, la Generalitat recordava que “no és pretén negar que és l'Estat qui ha de determinar quan una professió concreta és o ha de passar a ser titulada. Però la regulació del seu exercici correspon a les comunitats autònomes”.

Els set membres del TC consideren que s'havia de preservar la “igualtat en l'exercici dels drets en qualsevol part de l'Estat i una lliure circulació dels professionals”. I insisteixen que les atribucions “d'homologació de títols que l'Estatut atribueix a la Generalitat no és correspon amb l'activitat d'acreditació dels cursos”.

El Ministeri de Justícia va citar la primera convocatòria única d'examen a Madrid l'estiu passat. Fins ara es feien a cada comunitat autònoma. Tant el govern com el Consell de l'Advocacia Catalana i les Facultats de Dret van reclamar que l'examen “tingués en compte les especificitats del dret civil i administratiu català”. Tant el Consell de l'Advocacia com el govern català van lamentar ahir la sentència.

D'altra banda, la conselleria engegarà dilluns una nova campanya de foment del català en l'administració de justícia. Només el 12% de sentències estan escrites en català. La
campanya En català, també és de llei va dirigida a tots els professionals del sector.

LA XIFRA

12
per cent de les sentències són en català. Justícia engega dilluns una nova campanya per fomentar-ne l'ús.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia