Societat

Arrels duu a la fiscalia l'ús dels sense sostre per cometre fraus

L'entitat denuncia una dotzena de casos d'enganys aprofitant la vulnerabilitat de persones que viuen al carrer

A canvi d'un àpat calent o pocs diners els utilitzen de testaferros per fer estafes

La Fundació Arrels , una entitat amb seu al Raval però que atén persones sense sostre de tot Barcelona, va denunciar ahir a la fiscalia de Barcelona que dotze persones sense llar i amb problemes de salut mental, alcoholisme o altres tipus d'addiccions han estat utilitzades per cometre estafes. Es tracta de dotze casos que l'entitat coneix perfectament perquè són persones ateses per Arrels. La sospita, però, és que n'hi ha molts més.

Tal com va avançar El Punt Avui el 21 d'octubre , un àpat calent, una beguda o quatre xavos són l'esquer que utilitzen delinqüents sense escrúpols per captar persones que viuen al carrer perquè donin el seu consentiment i convertir-los en administradors únics d'empreses, amb els quals fan negocis o estafes i no paguen impostos. Així, el pas d'anar a la fiscalia és per denunciar aquests casos concrets, però alhora “denunciar que és una pràctica habitual acostar-se a persones que viuen al carrer per intentar enganyar-les i cometre frau amb elles”, va explicar ahir Arrels.

La situació és molt greu perquè “aquestes persones poden tenir problemes per accedir a prestacions socials o figurar en llistes de morosos, i això significa que tindran encara més dificultats per millorar la seva vida”, subratlla el director d'Arrels, Ferran Busquets.

De fet, Arrels –i també altres entitats com ara el Centre d'Acollida Assís – detecta que un dels seus usuaris està implicat en una estafa per una notificació de l'Agència Tributària on se li reclamen impostos impagats d'empreses de les quals consta com a administrador o bé perquè se li denega una prestació de la Seguretat Social perquè consten deutes per impagament d'autònoms. En la documentació presentada a fiscalia, també hi consten procediments judicials de reclamació de quantitats.

“Són persones que viuen en una situació d'indefensió total”, denuncia Busquets. Un dels interrogants és quants sense sostre més deuen viure situacions similars als dotze casos denunciats però no tenen el suport de cap entitat social perquè els pugui ajudar. Arrels va començar a detectar aquestes
situacions fa dos anys i
el juliol del 2013 va posar-ho en coneixement de l'Agència Tributària i la Seguretat Social.

LA XIFRA

40.000
euros
és el deute que Hisen-da reclama a un dels afectats. Un d'ells consta com a titular de deu empreses.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia