Societat

Quan l'aigua no raja per a tothom

Lloret de Mar s'afegeix al projecte de comptadors solidaris per oferir una solució d'emergència als que no tenen accés a l'aigua

Estableix un seguit de requisits per poder tenir un dels comptadors

L'objectiu del projecte és evitar situacions d'exclusió social

El nombre de persones que estan en risc de caure en el que s'ha batejat com a pobresa energètica ha augmentat en els últims temps en comptes de baixar. Alguns ajuntaments ja van intentar solucionar alguns dels problemes afegits que pot ocasionar la manca de diners, no només per llogar un pis sinó per fer front als consums d'energia. A Blanes, aviat farà un any que es va endegar el projecte dels comptadors solidaris; una iniciativa que des de fa una setmana s'ha aprovat també a Lloret de Mar, tot i que les dues propostes són diferents.

El punt de partida, però, era essencialment el mateix: oferir resposta a la manca de subministrament d'aigua en pisos ocupats per individus o famílies. I és que, malgrat que molts ajuntaments gironins ja ajuden econòmicament a fer front a les factures de famílies que no poden pagar-les, en el cas dels pisos ocupats es plantejava un problema afegit: els ocupants no tenien contracte de cap mena, i en no poder tenir comptador ni subministre d'aigua, en molts casos es connectaven il·legalment a la xarxa.

En una reunió extraordinària de la Taula Local per l'Habitatge de Lloret, un dels punts va ser la situació creixent que es troben a Serveis Socials de demanda de subministrament d'aigua en pisos ocupats. L'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina (CiU), va explicar que al municipi han detectat “algun cas” d'alguna família amb nens petits que ocupaven un pis i no tenien aigua. “Gairebé era una situació extrema”, va descriure. Com que el pis era propietat d'una entitat bancària, es va arribar a un acord amb el banc, el qual va autoritzar, com a propietari de l'immoble, el subministre d'aigua. El titular del comptador, en aquest cas, però, és l'inquilí. “També s'han gestionat lloguers socials a través d'entitats bancàries, de manera que els pisos buits passin a ser de lloguer social”, va afegir l'alcalde. “L'aigua és un bé bàsic, no volem tallar-ne l'accés”, va manifestar Romà Codina.

El protocol, detallat

El projecte aprovat a Lloret detalla el protocol a seguir, i en queden excloses les famílies que tenen recursos econòmics per fer front a un lloguer. Els requisits per accedir a un comptador solidari són: estar residint a Lloret des d'un mínim de 12 mesos, tenir arrelament anterior, trobar-se en situació de risc social (famílies monoparentals, amb menors, amb trastorns de salut mental i dependència), amb possibilitats de tenir ingressos econòmics en un termini de sis mesos, no tenir propietats i tenir permís de residència i treball. Si no es té permís, el protocol estableix que es crearà una comissió per avaluar les sol·licituds per causes humanitàries.

Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Lloret, que forma part de la Taula per l'Habitatge, es va valorar molt positivament la mesura. Van manifestar també que, en el cas de la plataforma, l'objectiu no és mai ocupar pisos sinó legalitzar situacions irregulars i ajudar les famílies. També denuncien que s'han detectat màfies que obren la porta d'habitatges buits a gent que no té lloc on viure i, a canvi, pretenen que els nous ocupants els paguin “per l'ocupació”.

A Blanes en fan ús trenta famílies

A Catalunya, el primer municipi on es van instal·lar els comptadors solidaris va ser a Blanes, el mes de desembre de l'any passat. A punt de fer balanç d'aquest primer any, es constata que la iniciativa ha funcionat i que sempre hi ha famílies que en necessiten. De fet, quan es va començar, es van instal·lar catorze comptadors, i actualment n'hi ha trenta. Això no vol dir que durant aquest any només hagin estat 30, sinó que al llarg de l'any hi ha gent que ha trobat feina i ja no l'ha necessitat, i altres, en canvi, s'han hagut de donar d'alta. Els comptadors s'instal·len a través de l'empresa Aigües de Blanes, i el titular dels comptadors és Càritas. La factura la paga l'Ajuntament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia