Societat

Societat

Molt capacitats per passar-ho bé

El local Aromes de Blanes obrirà un cop al mes amb els discapacitats com a clients preferents

La iniciativa parteix de dues veïnes de Blanes

La integració dels discapacitats psíquics a la societat no resulta gens fàcil, i no només pel que fa al mercat laboral. El lleure i les activitats d'oci poden arribar a ser complicats, i per això aquesta tardor ha començat a caminar a Blanes el projecte Marxa, iniciativa de dues mares selvatanes amb fills discapacitats. Buscaven un local d'oci per al jovent amb discapacitat física o psíquica, després que el que havien estat utilitzant a Malgrat va tancar les portes. I l'han trobat a Blanes, on els propietaris del local Aromes han cedit l'espai un cop al mes per a aquest projecte. La inauguració, a la qual va assistir l'alcalde, Xavier Marigó, es va fer el 26 d'octubre, i la pròxima trobada serà el 16 de novembre, de cinc de la tarda a vuit del vespre.

El projecte Marxa deu el seu nom a l'anagrama format per dos joves discapacitats veïns de Blanes: la Marta i en Xavier. Les seves dues mares, Núria Siñol (lloretenca) i Mercè Albet respectivament, han impulsat la posada en marxa de la iniciativa, i ho han fet amb el suport dels propietaris del local, situat al centre del municipi. Albet explica que a l'hora de sortir a ballar o fer un toc amb els amics, els discapacitats psíquics no ho tenen gens fàcil. Primer perquè encara han de patir exclusió social, i no és estrany que sentin comentaris despectius, i, segon, perquè l'oci nocturn en general comença massa entrada la nit, en els locals s'hi serveix alcohol –cosa que a l'Aromes un cop al mes no passarà– i perquè molts establiments no estan pensats per als que tenen alguna dificultat de mobilitat, si calgués evacuar el local en una emergència.

“Hi ha molta dificultat d'acceptació, hi ha joventut molt maca, però molts també, potser per desconeixement, poden fer comentaris despectius”, explica Albet. Pel que fa a l'Aromes, explica que, quan obri les portes un cop al mes per als discapacitats, hi podrà anar igualment tothom que vulgui, “però seran ells que s'hauran d'integrar”, diu. “No és una discoteca, però es tracta que els nostres fills tinguin un espai on puguin ballar i xerrar, i amb la tranquil·litat que estaran bé”, afegeix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.