Societat

Societat

130 anys de servei a Blanes

Les monges de l'Institut Religiós de Sant Josep deixen l'Hospital Asil i reben un reconeixement pels seus anys de dedicació a Blanes

Van arribar a Blanes el 4 de novembre del 1884

Les monges de l'Institut Religiós de Sant Josep van arribar a Blanes fa exactament 130 anys, el 4 de novembre del 1884, i ahir van rebre un reconeixement important a la seva llarga trajectòria de dedicació a la vila, atès que deixen el centre. I és que l'Institut Sant Josep de Girona, congregació a la qual pertanyen les germanes, ha decidit reagrupar les seves comunitats de religioses i tancar la casa que tenien a l'Hospital Asil.

Antigament, els hospitals només atenien persones que no disposaven de prou recursos i gent gran, i feien la funció d'un asil sense ser-ho. En aquella època, l'Ajuntament l'administrava conjuntament amb l'església i se'n feien càrrec econòmicament. Va arribar un moment, però, que no tenien prou recursos, i per això van fer venir a Blanes les Religioses de Sant Josep de Girona, ja que el lema d'aquesta congregació és vetllar pels més desafavorits, els desatesos i els desvalguts. Des d'un primer moment, a banda de tenir cura dels malalts del centre, les monges també s'encarregaven de fer visites a domicili a les cases de la vila.

Precisament per aquest motiu, des que van arribar al municipi les germanes van rebre l'estima i el reconeixement dels blanencs i blanenques i, ben aviat, es van encarregar de la gestió de l'hospital Sant Jaume superant tota mena d'adversitats, com ara la Guerra Civil espanyola o la falta de germanes per poder cobrir tots els serveis que era menester. Malgrat aquests entrebancs, mai no han deixat d'oferir servei des del centre. Actualment, la comunitat religiosa s'havia reduït a quatre germanes que vivien a l'hospital fent tasques de pastoral sanitària, assistència religiosa als pacients i residents, i oferint activitats per afavorir les relacions entre els residents i els seus familiars. Per això participaven en diverses activitats del voluntariat, com per exemple en l'acompanyament als malalts.

L'homenatge va ser organitzat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i el Patronat de la Fundació privada de l'hospital Sant Jaume de Blanes. El president del patronat i alcalde de Blanes, Josep Marigó, va encapçalar l'homenatge, i va lliurar a les germanes la màxima distinció que atorga aquesta institució, una reproducció de la Font Gòtica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia