Societat

Nou avís per la malnutrició infantil

La Creu Roja alerta que la “situació d'emergència” alimentària dels nens s'allargarà “anys”

L'entitat insta a fer polítiques socials a llarg termini

Adverteix de les conseqüències físiques i educatives del problema

Les entitats socials van tornar a advertir ahir els responsables polítics de l'enorme abast de la malnutrició infantil a Catalunya, un problema que trigarà “anys” a resoldre's. En una compareixença davant la comissió de la Infància del Parlament, el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, va revelar que 59.236 infants han rebut ajuda alimentària des del gener fins al setembre per aquesta entitat.

Marquès va fer una repassada a les últimes dades d'atur i de pobresa per demanar els màxims esforços per combatre les desigualtats, com ara les 220.714 famílies que tenen tots els membres a l'atur, segons les dades del primer trimestre de l'Enquesta de Població Activa; un 27,3% de nens catalans que viuen en risc de pobresa, segons l'Idescat, i el fet que, d'acord amb un informe del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, en el 16% dels llocs de treball que es creen es cobren menys de 8.000 euros l'any. “Estem atenent gent que treballa vuit hores al dia i que, tot i això, no han sortit de la pobresa”, va lamentar.

El president de la Creu Roja va advertir que la “situació d'emergència social” que viuen molts infants del país “creix com l'escuma” i durarà encara “anys”, mentre que la creació de llocs de treball i la baixada de l'atur augmenta a un ritme molt més baix. “Cal fer polítiques socials a llarg termini, per decennis”, va dir Marquès als diputats.

Mentrestant, l'entitat continua atenent tanta gent com pot i fins al setembre ha donat més de 15.000 paquets de suport social, més de 900 beques d'alimentació i esmorzars i berenars per a 642 nens. La Creu Roja es va fixar com a objectiu recaptar fins a final d'any un milió d'euros per fer front a la malnutrició infantil i, de moment, ja han recollit 569.000 euros, una xifra que esperen que augmenti gràcies a les campanyes que faran fins al desembre.

Per tot plegat, Marquès va demanar a les institucions que fixin com a “prioritat de país” l'atenció a la infància en risc. “El dèficit d'alimentació en la nostra societat –va argumentar– té conseqüències físiques, emocionals i educatives per als infants”. Marquès va posar com a exemple la millora de resultats en el rendiment escolar i la davallada de la conflictivitat dels nens que han tingut el suport alimentari de la seva entitat.

Els responsables de la Creu Roja van valorar els esforços fets pel govern i el Parlament per fer front a la malnutrició infantil, una de les qüestions que més polèmica ha suscitat aquesta legislatura. Marquès va agrair l'esforç que han fet els municipis per atendre els infants en època de retallades i el del govern per haver racionalitzat el sistema de concessió de beques menjador.

Tot i això, el coordinador de la Creu Roja, Enric Morist, va recordar que encara hi ha moltes persones que estan al marge dels serveis socials i que les entitats han d'atendre, i va demanar que totes les beques s'apleguin en una sola convocatòria. També va reivindicar la presència de la seva entitat en els protocols de detecció de la malnutrició.

En la mateixa comissió parlamentària, la responsable de campanyes de l'ONG Save the Children, Àurea Ferres, va instar els partits a millorar els protocols d'actuació contra la violència en la infància. L'entitat va recordar que entre un 5% i un 10% dels joves pateixen algun episodi d'assetjament escolar i que fins a 4.000 nens i nenes reben algun tipus de maltractament, segons les dades de la direcció general d'Atenció a la Infància. Aquests infants són els que han estat apartats dels seus nuclis familiars. Sis mil més estan sota tutela de l'administració per haver patit algun tipus d'explotació.

LES XIFRES

La situació de malnutrició infantil no canviarà en els pròxims anys
Enric Morist
coordinador de la creu roja catalunya

LES FRASES

59.236
persones
han rebut ajuda alimentària de la Creu Roja a Catalunya des del gener fins al setembre.
70
per cent de les famílies
ateses per la Creu Roja no poden garantir una correcta alimentació als fills.
Les xifres d'infants tutelats per maltractaments són ja esgarrifoses
Àurea Ferres
Cap de campanyes de save the children
Malgrat l'esforç que fem, hem detectat que hi ha un dèficit alimentari
Cal fer polítiques socials a llarg termini, per decennis
Josep Marquès
president de creu roja catalunya

La pobresa energètica, a Europa

El president de la Generalitat, Artur Mas, va anuncia ahir que el govern català informarà la Comissió Europea (CE) de la impugnació que va fer l'executiu del PP de Mariano Rajoy, davant el Tribunal Constitucional (TC), contra el decret català de pobresa energètica al·legant que envaeix competències. Mas hi va afegir que també demanaran a la CE que “obligui” l'Estat espanyol a complir la directiva europea sobre la prohibició dels talls de llum i de gas a les persones en situació de vulnerabilitat. La Generalitat manté que el 3 de març del 2011 era la data límit perquè l'ordenament jurídic espanyol fes la transposició de directives europees que fixen la protecció de les persones vulnerables en matèria energètica, i el govern insisteix que no s'ha fet. Per això, la Generalitat defensa que el decret que va aprovar complia la norma europea. El govern català està negociant amb les elèctriques l'establiment d'un fons de garantia que permeti compensar els rebuts que les famílies no puguin pagar i ajornin per l'estiu. El sistema no està encara enllestit, però tampoc no es podrà aplicar fins que es desbloquegi la situació jurídica espanyola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia