Societat

educació

Fabra consultarà sobre la llengua d'ensenyament

Sindicats i federacions d'associacions per la llengua recorreran la mesura als sindicats perquè vulnera l'Estatut

Asseguren que forma part d'una estratègia per marginar el català a l'escola

La Generalitat valenciana consultarà els pares d'alumnes sobre la llengua base que prefereixen per als programes d'ensenyament dels centres públics de primària i infantil, optant entre valencià i castellà. Aquest és un dels punts inclosos en l'ordre que desenvolupa el decret de plurilingüisme i que la conselleria d'Educació negocia des de fa uns dies amb la mesa sectorial. Aquesta consulta als pares es podrà fer de manera telemàtica i no serà vinculant, l'administració la inclourà com un paràmetre més de decisió.

La mesura compta amb l'oposició del sindicat majoritari de l'ensenyament, STEPV, i de la federació d'associacions per la llengua Escola Valenciana, entre altres que han anunciat que recorreran la mesura als tribunals, després de demanar la retirada del document i la constitució d'un grup de treball per arribar a un consens, sol·licitud que Educació no ha acceptat . “D'aquesta manera, el govern valencià està intentant crear un nou conflicte entorn del valencià on fins ara hi havia consensos i acords, especialment en els centres educatius i entre les famílies”, han lamentat fonts de STEPV.

A més, remarquen que la consulta es fa efectiva a tots els pares d'alumnes i no només als que matriculen els fills per primera vegada. “Forma part de l'arquitectura legislativa de l'Estat espanyol i del govern valencià per marginar el català en l'ensenyament”, han assenyalat des del sindicat.

Escola Valenciana, a més, apunta que la consulta vulnera els informes del Consell Valencià de Cultura, de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i de les universitats públiques valencianes sobre la qüestió. L'entitat ha anunciat que convocarà accions i valorarà totes les vies judicials perquè amb aquesta consulta la consellera vulnera l'article 6.2 de l'Estatut d'Autonomia.

Més castellà en valencià

En l'ordre que desenvolupa el decret de plurilingüisme s'inclou una disposició addicional que no es trobava en l'esborrany inicial i que instarà els centres amb programes d'ensenyament en valencià (PEV) i programes d'immersió lingüística (PIL) a incloure una assignatura no lingüística en castellà fins que en els cursos on encara no s'ha implantat el sistema plurilingüe és d'aplicació progressiva.

A aquests programes arriba el sistema plurilingüe el curs 2015-2016. La conselleria d'Educació justifica aquesta darrera mesura en el compliment “obligat” de la Lomqe, tot i que des de STEPV ho consideren una “interpretació forçadíssima” i recorden que ja existeix un calendari d'aplicació del plurilingüisme.

LES FRASES

El govern valencià d'Alberto Fabra intenta crear un nou conflicte entorn del català on fins ara hi havia consens
És una interpretació forçadíssima de la llei perquè ja tenim un calendari del decret de plurilingüisme
Marc Candela
membre de stepv
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia