Societat

El síndic vol que govern i empreses pactin la fi de la pobresa energètica

Ribó proposa noves vies per ajudar les persones que no poden pagar els serveis

Critica que el TC hagi suspès el decret català per protegir les famílies

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha instat el govern a signar convenis amb les empreses subministradores per combatre aquest hivern la pobresa energètica arran de la impugnació feta pel govern espanyol i la posterior suspensió del Tribunal Constitucional (TC) del decret català que demanava que les empreses no tallessin el servei a les famílies més vulnerables. Davant el Parlament Ribó va qualificar ahir d'“escàndol” que el govern espanyol hagi impugnat aquest decret i va insistir que la Constitució “està farcida d'arguments per impulsar els governs a combatre la pobresa energètica”.

Arran de la impugnació del decret català contra la pobresa energètica al Tribunal Constitucional i la conseqüent suspensió, el síndic va demanar ahir a la Generalitat que sigui “més àgil” a l'hora de buscar “vies alternatives”. En aquest sentit, va demanar al govern que signi convenis amb les empreses subministradores. D'aquesta manera, segons Ribó, el conveni, subscrit voluntàriament amb les empreses, “permet anar molt més enllà del que preveu l'actual marc legal en la lluita contra aquest fenomen”. En aquesta línia, Ribó va assegurar que ha trobat disposició de les empreses per afrontar aquest tema.

Va recordar que encara no s'ha fet una definició de consumidor vulnerable, cosa que considera “bàsic” i “fonamental” per poder articular les mesures necessàries per pal·liar els efectes de la pobresa, i va assenyalar que aquesta és una demanda que ja apareixia en el seu informe del 2013 sobre pobresa energètica. Ribó va explicar que agafant el model de diferents països europeus les administracions haurien d'assumir les taxes i els impostos d'aquelles factures que no es puguin pagar, les institucions com l'Agència Catalana de l'Aigua fer-se càrrec dels seus cànons i, en darrer terme, les empreses haurien d'assumir la part del consum realitzat per les famílies que no poden pagar.

LA FRASE

És un escàndol que el govern espanyol hagi impugnat el decret de pobresa energètica
Rafael Ribó
síndic de greuges
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.