Societat

Insten a crear un arxiu públic de maltractadors condemnats

La UGT gironina engega una campanya pionera de recollida de peticions per tal d'obrir un debat social i que el focus es traslladi de la víctima a l'agressor

Entre el gener i el setembre hi ha hagut gairebé 1.200 denúncies a la demarcació

La idea neix a Girona, però es vol expandir a tot Catalunya

Coincidint amb la celebració avui del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, la UGT de les comarques gironines engega avui la campanya Planta cara, que consisteix a recollir i presentar instàncies al jutjat de Girona per sol·licitar la creació d'un arxiu públic on constin els noms dels homes que han resultat condemnats amb sentències fermes i definitives per violència de gènere. La primera trentena llarga de peticions –recollides ahir entre gent del sindicat– s'entregarà avui al matí mateix i la intenció és anar-ne presentant cada 15 dies d'aquí a final d'any, quan es tancarà la campanya. Es tracta d'una campanya pionera, que neix de la UGT gironina però que es vol que s'estengui arreu del país a la qual es vol que se sumin altres entitats.

“L'objectiu és canviar el debat social. Aquí sempre es parla de les víctimes i en altres països, com ara els nòrdics, es treballa més en l'agressor”, explica Dolors Bassa, secretària general de la UGT comarques gironines. La responsable d'igualtat del sindicat, Ana Martín, també insisteix que la idea principal és desfocalitzar l'atenció de la víctima, que “només serveix per estimatitzar-la a ella i la seva família”, i focalitzar-la en l'agressor, “que comenci a sentir una mica de pressió social i de vergonya”. En aquest sentit, assenyala que la creació un arxiu públic podria funcionar com a mesura dissuassiva: “Si saps que sortiràs publicat, potser t'ho pensaràs.” Tant Martín com Bassa remarquen que “les accions punitives s'ha demostrat que no serveixen de res” i que, quan fa deu anys de l'aprovació de la llei integral de la violència, “estem igual”.

Segons dades dels Mossos, en els primers nou mesos de l'any hi ha hagut 1.177 denúncies a la regió policial de Girona. Aquesta xifra suposa un 16% més que en el mateix període del 2013, però un 18% menys que el 2012. Pel que fa a víctimes ateses, han estat 1.138 (un 17% més que el 2013 i un 12% menys que el 2012). En les dades facilitades no consta cap víctima mortal, perquè són fins al setembre, i, per tant, abans de l'homicidi de Sant Pere Pescador. Actualment, ja s'acumulen a Catalunya aquest any 12 víctimes mortals per violència de gènere. És la mateixa xifra que hi va haver en tot el 2012 i també en tot el 2011. L'any passat només hi va haver tres víctimes mortals.

Encaix legislatiu

L'expert en protecció de dades Josep Matas assenyala que en la legislació espanyola seria possible crear un arxiu d'aquestes característiques “sempre que hi hagi una llei per crear-lo i sigui gestionat per una administració pública”, però considera que “contradiria l'esperit del sistema penal europeu”. Així, Matas explica que l'article 7.5 de la llei de protecció de dades fixa que els fitxers on constin els noms de sancionats “només poden ser gestionats per una administració pública d'acord amb la llei que ho reguli” i que el debat seria en la “publicitat” d'aquesta llista. “Encara que hi hagi una llei, seria discutible que un arxiu públic fos compatible amb l'esperit del sistema penal europeu, que vol afavorir la reinserció i que els sancionats no quedin marcats”, opina Matas, que indica que el cas contrari és el sistema dels EUA, amb l'exemple màxim de Califòrnia, on hi ha un arxiu públic disponible a internet amb fins i tot els domicilis i fotos dels delinqüents sexuals.

Actes commemoratius arreu de la demarcació

La commemoració avui del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones omplirà avui d'actes la demarcació. L'acte institucional central es farà a les 12 h a l'auditori Josep Irla amb el delegat del govern, el president de la Diputació i l'alcalde, i a les 19 h hi haurà un acte unitari amb les entitats a la plaça del Vi. A més, la Xarxa Dones Girona farà accions reivindicatives tot el dia al centre de la ciutat.

A més d'una jornada tot el dia al Consell Comarcal de la Selva, hi haurà actes en ciutats d'arreu de la demarcació com ara Salt (el central serà a les 18 h), Figueres (18 h) i Lloret (a les 20 h). A Blanes ja es va fer un acte diumenge, que va reunir 150 persones.

Una de les activitats més originals és a Llagostera, on diversos artistes exposen obres d'art-denúncia en una quinzena d'aparadors de botigues.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia