Societat

El banc de tothom

Crida per aconseguir 4.000 tones d'aliments per a persones vulnerables

El Banc dels Aliments habilita avui i demà 2.000 punts de recollida en mercats i súpers

Es necessita oli, llet i conserves de peix

Aconseguir arribar a les 4.000 tones d'aliments seria un èxit i aniria molt bé per donar un respir i atendre les moltes peticions per urgències alimentàries que tenen els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya , però el president de l'entitat, Eduard Arruga, vol ser prudent i subratlla que la materialització de la solidaritat va molt més enllà de les xifres. Està convençut que el Gran Recapte tornarà a estendre “una gran onada de solidaritat a tot el país”. Avui i demà s'instal·laran més de 2.000 punts de recollida en mercats i supermercats i es mobilitzaran més de 20.000 voluntaris per atendre'ls.

Conserves de peix i de carn, llet, oli, llegums i productes d'alimentació infantil són els que més necessiten els Banc dels Aliments. Per tres raons: són nutritius, de llarga durada i alhora són els productes que menys arriben a la institució per donacions i excedents d'empreses.

“Els catalans som molt conscients de la necessitat d'ajudar les persones que no tenen recursos”, assegura Arruga. Per això hi ha esperances de superar les 3.600 tones d'aliments del Gran Recapte de l'any passat. “De moment, comencem amb molta energia i il·lusió”, deia ahir. Aquest cop hi haurà un centenar més de punts de recollida.

Més de 250.000 persones reben suport alimentari a través d'entitats socials col·laboradores del Banc dels Aliments. Per demarcacions, a Barcelona s'arriba a 153.000 beneficiaris; a Girona, a més de 39.000; a Tarragona, a 30.000, i a Lleida, a gairebé 30.000. Segons l'experiència dels últims anys –el Gran Recapte arriba a la sisena edició–, es calcula que el que es reculli cobrirà les necessitats de dos mesos. Això vol dir dos mesos de tranquil·litat perquè es podrà anar tirant del magatzem, però Arruga no es cansa de repetir que les entitats distribueixen aliments a les famílies vulnerables durant tot l'any.

El tret oficial de sortida a la campanya es fa aquest matí al Mercat Municipal de Sants, a Barcelona. Segurament Arruga i la vicepresidenta del Banc, Roser Brutau, tindran un moment de record per dues persones traspassades en els últims mesos i que van estar entre els principals impulsors d'aquesta iniciativa solidària: Jordi Peix i Antoni Sansalvadó.

A més de fer les donacions presencials als punts habilitats en mercats i supermercats avui i demà, també se'n poden fer en línia a través del web del Banc dels Aliments. Senzillament cal triar el supermercat a través del qual es vol fer la donació i triar els productes. A través del web, a més, es pot fer una donació periòdica d'una cistella de productes bàsics o infantils . Es pot triar entre una cistella petita (10 euros), gran (20) o bé una cistella infantil, en què hi ha llet de continuïtat, farinetes, potets i galetes, per 25 euros.

Feina a classificar

Com ja s'ha fet els últims anys, a partir de demà mateix ja hi haurà voluntaris que faran les tasques de classificació dels aliments que arribin als magatzems dels bancs i els encaixaran perquè les entitats els puguin anar a recollir directament dilluns. En el cas de Barcelona, la classificació no es farà a la seu de l'entitat, sinó en una nau industrial de més de 4.700 m² cedida per la ZAL II al Prat de Llobregat.

Precisament avui l'Ajuntament de Barcelona signarà una declaració institucional impulsada per ERC+DCat per convidar a la participació al Gran Recapte.

LES XIFRES

20.000
voluntaris
es mobilitzen entre avui i demà per atendre els 2.000 punts de recollida. El 70% repeteixen.
3.600
tones
d'aliments es van re-collir en el Gran Recapte de l'any passat. Ara se celebra la sisena edició de la iniciativa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia